Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Τα νηστίσιμα πιάτα της ημέρας από την Καίτη Μαντζαρίδου: Παστίτσιο με μελιτζάνες & μήλα πράσινα!



Σας στρώνουμε το τραπέζι της Σαρακοστής με τα εκπληκτικά νηστίσιμα πιάτα, οι συνταγές των οποίων περιέχονται στο βιβλίο της Καίτης Μαντζαρίδου«Νέα νηστήσιμα φαγητά και γλυκά». Σήμερα δοκιμάστε παστίτσιο με μελιτζάνες και μήλα πράσινα! 

 

Παστίτσιο με μελιτζάνες

Πλένουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες σε μακρόστενα κομματάκια, τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε στο τρυπητό να ξεπικρίσουν για 30´ λεπτά. Ξεφλουδίζουμε και ψιλοκόβουμε τις ντομάτες. Σωτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο με το λάδι, προσθέτουμε τις ντομάτες, λίγο αλάτι, πιπέρι, τη ζάχαρη και τον μαϊδανό. Βράζουμε τη σάλτσα για 15´ λεπτά. Ξεπλένουμε τις μελιτζάνες και τις στραγγίζουμε. Τις τηγανίζουμε ελαφρά σε καυτό λάδι. Βράζουμε τα μακαρόνια σε άφθονο, αλατισμένο νερό και τα στραγγίζουμε. Βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί τα μισά μακαρόνια και τα σκεπάζουμε με τη μισή σάλτσα και με τις μισές μελιτζάνες. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο άλλη μια φορά. Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ, όπως περιγράφεται στη συνταγή «παστίτσιο με μανιτάρια», και καλύπτουμε με αυτή το φαγητό. Ψήνουμε το παστίτσιο σε μέτριο φούρνο για 30´ λεπτά.

Τα υλικά που χρησιμοποιήσαμε γι αυτήν την συνταγή ήταν:

•  1/2 κιλό μελιτζάνες

•  5 ώριμες ντομάτες

•  1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

•  2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

•  1/2 φλυτζάνι τσαγιού λάδι

•  αλάτι, πιπέρι

•  1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

•  1 ματσάκι μαϊδανός ψιλοκομμένος

•  500 γρ. μακαρόνια χονδρά

 

Για την Μπεσαμέλ χρησιμοποιήσαμε:

•  7 κουταλιές της σούπας φυτικό βούτυρο

•  10 κουταλιές της σούπας αλεύρι

•  7 φλυτζάνια τσαγιού χλιαρό γάλα σόγιας

•  αλάτι

•  μοσχοκάρυδο τριμμένο

 

 

Μήλα πράσινα (αλάδωτα)

Καθαρίζουμε 10 ξυνόμηλα και με το ειδικό εργαλείο αφαιρούμε την καρδιά. Βάζουμε τα φρούτα σε μια πλατιά κατσαρόλα και ρίχνουμε επάνω σε κάθε μήλο 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη και 1 κουταλιά της σούπας λικέρ μέντα. Προσθέτουμε λίγο νερό και τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά γυρίζοντάς τα και από την ανάποδη, για να πρασινίσουν από όλες τις πλευρές. Προσέχουμε να μην παραβράσουν. Αν το σιρόπι είναι αραιό, βγάζουμε τα μήλα προσεκτικά, τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα και αφήνουμε το σιρόπι τους να βράσει ακόμη λίγο για να δέσει περισσότερο. Περιχύνουμε τα μήλα με το σιρόπι και τοποθετούμε στο επάνω άνοιγμα του κάθε μήλου ένα κερασάκι μαρασκίνο.

 

Από το βιβλίο της Καίτης Μαντζαρίδου«Νέα νηστήσιμα φαγητά και γλυκά», έκδ. Ι.Μ. Μονής Βατοπαιδίου, Άγιον Όρος 2015

http://www.vatopedi.gr/ekdoseis-immb/54490/