Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Στην κουζίνα του Briefingnews: Ποντιακά γιουμουρταλούγια με καβουρμά



Η κουζίνα του Briefingnews σας προτείνει σήμερα, ποντιακά γιουμουρταλούγια, τα οποία είναι πιτούλες σε σχήμα βάρκας σαν πεϊνιρλί γεμισμένες με καβουρμά.

ΥΛΙΚΑ

    500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    30 γρ. φρέσκια μαγιά ή ένα φακελάκι ξηρή
    ½ φλ. βούτυρο γάλακτος ή μαργαρίνη
    50 ml χλιαρό γάλα
    ½ κ.σ. αλάτι

Για τη γέμιση

    250 γρ. παρχαροτύρι* χοντροτριμμένο ή άλλο μαλακό τυρί
    250 γρ. καβουρμάς** ψιλοκομμένος
    1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

* Καβουρμά μπορείτε να φτιάξετε μόνες σας ή να προμηθευτείτε από τα καταστήματα. Για να δείτε τον τρόπο παρασκευής του καβουρμά πατήστε εδώ.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα, αν είναι φρέσκια. Σε μια λεκανίτσα βάζουμε το αλεύρι και ρίχνουμε μέσα τη διαλυμένη μαγιά, το βούτυρο λιωμένο και το αλάτι. Προσθέτουμε χλιαρό νερό όσο χρειάζεται για να γίνει μια αφράτη ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια μας.  Αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο. Βάζουμε σε τηγάνι τον ψιλοκομμένο καβουρμά και το κρεμμύδι.  Ανακατεύουμε, και μόλις μαραθεί το κρεμμύδι αποσύρουμε από τη φωτιά. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 15-20 μπαλάκια, ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε να έχουν τα πιτάκια μας, τα οποία ανοίγουμε με τα χέρια μας και τους δίνουμε σχήμα βάρκας. Γεμίζουμε με τον καβουρμά και από πάνω βάζουμε από λίγο παρχαροτύρι. Τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί και τα αφήνουμε να σταθούν για 15΄.
Ψήνουμε στους 190° για 20΄ περίπου, μέχρι να ροδίσουν.

Πηγή κειμένου: 

Pontosnews.gr