Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Σιροπιαστή λεμονόπιτα με παγωτό..



Υλικά για 12 μερίδες

Για τη λεμονόπιτα:

450γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

1κ.σ. μπέικιν πάουντερ

250γρ. βούτυρο

400γρ. ζάχαρη

6 αυγά

2 λεμόνια τον χυμό και το ξύσμα

300γρ. γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά

½ κ.γ αλάτι

Για το σιρόπι

400γρ. νερό

550γρ. ζάχαρη

1 λεμόνι τον χυμό και το ξύσμα

Εκτέλεση

Χτυπήστε το βούτυρο στο μίξερ και μόλις αφρατέψει προσθέστε τη ζάχαρη σιγά – σιγά ενώ χτυπάτε. Συνεχίστε το χτύπημα για περίπου 5 λεπτά μέχρι να σχηματίσουν ένα κρεμώδες μείγμα. Προσθέστε έπειτα τα αυγά ένα – ένα, προσέχοντας να ενσωματωθούν καλά. Βάλτε το ξύσμα, το αλάτι και 2 κ.σ. από το αλεύρι. Στην συνέχεια προσθέστε το γιαούρτι και το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ λίγο – λίγο. Αδειάστε το μείγμα σας σε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 30-32 εκατοστά, αφού προηγουμένως το έχετε βουτυρώσει και αλευρώσει.

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου μία ώρα, μέχρι να φουσκώσει, να ροδίσει και να μην κολλά στα τοιχώματα. Αφού ψηθεί αφήστε τη λεμονόπιτα να κρυώσει εντελώς.

Όσο η λεμονόπιτά σας κρυώνει ετοιμάστε το σιρόπι. Βάλτε το νερό, την ζάχαρη, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού σε μία κατσαρόλα και ανακατέψτε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Μόλις πάρει βράση αφήστε το μείγμα σας να βράσει για άλλα 5 λεπτά χωρίς να ανακατέψετε. Μετά από 5 λεπτά αποσύρετε από τη φωτιά.

Με ένα ξυλάκι ή με το μαχαίρι τρυπήστε (μικρές οπές) την επιφάνεια της λεμονόπιτας και λίγο – λίγο ρίξτε το σιρόπι, μέχρι να απορροφηθεί όλο.

Αφού τη σιροπιάσετε αφήστε τη να κρυώσει στο ταψί και έπειτα τοποθετήστε τη στο ψυγείο για λίγες ώρες.

Συνοδεύεται τέλεια με παγωτό!