Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 -

Σεφ με αστέρια Michelin αποκαλύπτουν τις 4 πιο απλές συνταγές που όλοι πρέπει να ξέρουν να μαγειρεύουν



Σπιτικά κεφτεδάκια με ντομάτα, φέτα και κανέλα

Ο Ollie Dabbous από το Hide του Λονδίνου είπε για αυτήν τη συνταγή: «Το μυστικό για τα κεφτεδάκια είναι η προσθήκη ψωμιού, γάλακτος και αυγού. Αυτά είναι που μαλακώνουν το μείγμα, ώστε να μην βγουν πολύ σφιχτά. Το μόνο κακό που μένει στο τέλος είναι το ταψί για πλύσιμο!», καταλήγει ο ίδιος.

Υλικά:
Tέσσερις φέτες ψωμιού ψίχα
100ml γάλα
Ενα αυγό
400γρ. κιμά αρνίσιο
Ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Λίγο μαύρο πιπέρι
Λίγη ρίγανη
Οκτώ κουταλιές της σούπας αλεύρι
Τέσσερις κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Ένα κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
Μία μελιτζάνα τεμαχισμένη και στη συνέχεια κομμένη σε μεγάλα κομμάτια
Ένα κόκκινο ή κίτρινο πιπέρι κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
Μισό κολοκυθάκι, κομμένο στη μέση και στη συνέχεια σε παχιά φέτες
Μισό ποτήρι λευκό κρασί
Μια ντομάτα ψιλοκομμένη
Ενα στικ κανέλας
100 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
Λίγη μέντα και μαϊντανό, ψιλοκομμένα
Χυμός λεμονιού

Εκτέλεση
Ανακατεύουμε το ψωμί, το γάλα και το αυγό μαζί και αφήνουμε για 30 λεπτά,
Προσθέτουμε στον κιμά αλάτι, πιπέρι και ρίγανη και στη συνέχεια ενώνουμε τα μείγματα από τα δύο μπολ και ζυμώνουμε το μείγμα.
Πλάθουμε τα κεφτεδάκια και στη συνέχεια ρίχνουμε αλεύρι σε ένα ταψί.
Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και τηγανίζουμε τα κεφτεδάκια μέχρι να ροδίσουν και μετά τα μεταφέρουμε σε ένα πιάτο.
Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο στο ίδιο τηγάνι και προσθέτουμε τα λαχανικά. Τα σκεπάζουμε με καπάκι και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για πέντε λεπτά.
Ρίχνουμε ξανά τα κεφτεδάκια στο ίδιο τηγάνι και στη συνέχεια προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε να σιγοβράσουν για ένα λεπτό.
Προσθέστε τις ντομάτες και την κανέλα.
Μαγειρεύουμε για άλλα 45 λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε τα κολοκυθάκια και μαγειρεύουμε για άλλα 10-15 λεπτά έως ότου όλα τα λαχανικά μαλακώσουν.
Εάν χρειαστεί, αφαιρούμε το καπάκι για να συμπυκνωθούν τα υγρά.
Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
Σερβίρουμε με τα ψιλοκομμένα φύλλα μέντας και μαϊντανού, τη φέτα και τον χυμό λεμονιού.

Μακαρονάδα με σκόρδο
Ο Jeremy Chan από το Ikoyi του Λονδίνου, αναφέρει γι' αυτή τη συνταγή: «Είναι ότι καλύτερο μπορείτε να κάνετε σε συνταγή ζυμαρικών γιατί αποτελεί εγγύηση στην γεύση αλλά χρειάζεται λιγότερο από 20 λεπτά για να γίνει. Είναι ότι πιο τέλειο μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά».

Υλικά
1 πακέτο Ζυμαρικά σπαγγέτι (για τέσσερα έως έξι άτομα)
75γρ. ελαιόλαδο
50γρ σκόρδο, κομμένο σε φέτες
Νιφάδες από τσίλι
50 γρ. μαϊντανό
Δύο λεμόνια

Εκτέλεση
Μαγειρεύουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο βραστό νερό σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου.
Σοτάρουμε το σκόρδο μέσα στο τηγάνι με ελαιόλαδο.
Ρίχνουμε τα μαγειρεμένα ζυμαρικά, τον φρεσκοκομμένο μαϊντανό, τις νιφάδες τσίλι και το λεμόνι.
Ανακατεύουμε και σερβίρουμε
Προαιρετικά μπορούμε να συνοδέψουμε με γαρίδες και ντοματίνια.

Ψητό καλκάνι με μάραθο και πατάτες
Η συνταγή αυτή έρχεται από τον Tomos Parry, ιδιοκτήτη και σεφ στο Brat του Λονδίνου.

Υλικά

Ένα λευκό κρεμμύδι
600 γρ. πατάτες
Τρεις κεφαλές μάραθου
1 κιλό καλκάνι
Δύο ποτήρια λευκό κρασί
Νιφάδες τσίλι
Αλατοπίπερο
1 κιλό μύδια
Μια χούφτα μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Δύο λεμόνια

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 ° C.
Βράζουμε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό.
Κόβουμε σε λεπτές φέτες το κρεμμύδι.
Πλένουμε τις πατάτες και το μάραθο και κόβουμε τους πράσινους μίσχους. Κόβουμε τις πατάτες και το μάραθο χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι σε κομμάτια πλάτους 1/2 εκατοστών και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το βραστό νερό για τρία λεπτά.
Αφαιρούμε από το νερό και απλώνουμε τα λαχανικά σε ένα ταψί μαζί με τις νιφάδες τσίλι, το ελαιόλαδο και το αλάτι.
Τα βάζουμε στο φούρνο για 10 λεπτά.
Στο μεταξύ, πλένουμε το καλκάνι και το στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.
Στη συνέχεια τοποθετούμε το καλκάνι πάνω από το μάραθο και τις πατάτες και το περιχύνουμε με το κρασί.
Κόβουμε σε λεπτές φέτες το λεμόνι, και το τοποθετούμε πάνω από το καλκάνι και προσθέτουμε και λίγο περισσότερο ελαιόλαδο.
Ψήνουμε στο φούρνο για 20 λεπτά, προσθέτουμε τα μύδια και το υπόλοιπο ποτήρι λευκού κρασιού και μαγειρεύουμε για άλλα 10 λεπτά.
Σερβίρουμε με το ψιλοκομμένο μαϊντανό και χυμό από λεμόνι.

Mac 'n' cheese
Αυτό το ονειρικό πιάτο προτείνει ο σεφ Phil Carmichael, από την Berners Tavern στο Λονδίνο.

Υλικά
1 λίτρο κρέμα γάλακτος
160γρ. τριμμένο τυρί γραβιέρα
160γρ. τριμμένο τυρί μπλε
160γρ. τριμμένο τυρί τσένταρ
95 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
95γρ. τυρί μασκαρπόνε
20γρ. μουστάρδα
2 συσκευασίες μακαρόνια

Εκτέλεση
Ανακατεύουμε όλα τα τυριά μαζί με τη μουστάρδα.
Βράζουμε την κρέμα γάλακτος και μέχρι να βράσει συμπληρώνουμε σιγά σιγά το μείγμα με τα τυριά, ανακατεύοντας παράλληλα
Στο μεταξύ βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου.
Στο μείγμα με τα τυριά και την κρέμα γάλακτος συμπληρώνουμε τα μαγειρεμένα μακαρόνια.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε πυρέξ και καλύπτουμε την κορυφή με τυρί τσένταρ.
Ψήνουμε μέχρι να ροδίσει.