Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Ρυζόγαλο φούρνου με άρωμα πορτοκαλιού..



Μία διαφορετική συνταγή για ρυζόγαλο, που ψήνεται στο φούρνο και αποκτάει λαχταριστή ροδοκόκκινη κρούστα.

 του Λάπρου Βακιάρου

Υλικά
120γρ. ρύζι γλασέ
1 πρέζα αλάτι
1 λίτρο γάλα
120γρ. μέλι
2 ξυλάκια κανέλας
φλούδα από ½ πορτοκάλι
2 αβγά
15γρ. νισεστέ ή κορν φλάουρ
20γρ. βούτυρο

Εκτέλεση
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC, στον αέρα. Ξεπλένετε το ρύζι και το βράζετε σε μικρό κατσαρολάκι με 1 φλιτζάνι νερό και το αλάτι, μέχρι να δημιουργηθεί ένας χυλός, που όμως να μην έχει γίνει λαπάς. Δεν σουρώνετε το ρύζι.

 Παράλληλα σε δεύτερη κατσαρόλα και σε χαμηλή θερμοκρασία ζεσταίνετε το γάλα με το μέλι, την κανέλα και τη φλούδα πορτοκαλιού, μέχρι λίγο πριν βράσει. Η χαμηλή θερμοκρασία βοηθάει να αρωματίσετε καλύτερα το γάλα.

Σε μεσαίο μπολ ανακατεύετε τα αβγά με το νισεστέ. Με κουτάλα ρίχνετε σιγά-σιγά το ζεστό γάλα στο μίγμα με το αβγό, ανακατεύοντας συνεχώς. Επαναφέρετε το μίγμα του μπολ στην κατσαρόλα, προσθέτετε το βρασμένο ρύζι και σε χαμηλή φωτιά μαγειρεύετε για 6-7 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να αρχίσει να πήζει, προσέχοντας να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας.

 Προσθέτετε το βούτυρο και ανακατεύετε να ενσωματωθεί. Μεταφέρετε το ρυζόγαλο σε μικρά πυρίμαχα σκεύη ή σε ένα μεγάλο και τα τοποθετείτε σε βαθύ ταψί, το οποίο γεμίζετε με νερό, ώστε να καλύπτει τα δύο τρίτα του πυρίμαχου σκεύους. Με αυτό τον τρόπο δεν θα καεί περιμετρικά το ρυζόγαλο.

Ψήνετε στο φούρνο για 20-25 λεπτά, μέχρι να δημιουργηθεί μία ροδοκόκκινη κρούστα. Tο ιδανικό χρώμα είναι αυτό που έχει η μπεσαμέλ πάνω από το παστίτσιο.

Σερβίρετε το ρυζόγαλο συνοδεύοντας ιδανικά με γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι, μανταρίνι ή νεράντζι.