Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ποιο τρόφιμο πρέπει πάση θυσία να αγοράζουμε βιολογικό



Ομολογουμένως δεν είναι ό,τι πιο εύκολο να αγοράζουμε όλα τα οπωροκηπευτικά μας βιολογικά. Αφενός είναι συχνά δυσεύρετα, αφετέρου η τιμή τους είναι πάντα τσιμπημένη. Σύμφωνα όμως με τη γνωστή λίστα “Dirty dozen” της οργάνωσης “Environmental Working Group” υπάρχει ένα φρούτο, το οποίο θα πρέπει να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να παίρνουμε βιολογικό.

Ο λόγος για το αγαπημένο φρούτο όλων, την κατακόκκινη φράουλα, η οποία βρέθηκε για μια ακόμη φορά στην πρώτη θέση της φετινής λίστας των πιο μολυσμένων φρούτων. Η EWG ανέφερε μάλιστα πως σε ένα μόνο δείγμα φράουλας οι ερευνητές βρήκαν 20 διαφορετικά φυτοφάρμακα! Στη συγκεκριμένη λίστα τις φράουλες ακολουθούν το σπανάκι, τα νεκταρίνια, τα μήλα, τα σταφύλια, τα ροδάκινα, τα κεράσια, τα αχλάδια, οι ντομάτες, το σέλινο, οι πατάτες και οι γλυκές πιπεριές. «Περισσότερο από το 98% των δειγμάτων φράουλας, σπανακιού, ροδάκινου, νεκταρινιού, κερασιού και μήλου βρέθηκαν θετικά για κατάλοιπα τουλάχιστον ενός φυτοφαρμάκου», ανέφερε η EWG.

Από την άλλη, τα πιο καθαρά οπωροκηπευτικά για το 2018, εκείνα τα οποία μπορείς να αγοράζεις μη βιολογικά, είναι το αβοκάντο, το καλαμπόκι, ο ανανάς, το λάχανο, τα κρεμμύδια, ο κατεψυγμένος αρακάς, η παπάγια, τα σπαράγγια, το μάνγκο και η μελιτζάνα.