Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024 -

Ποια είναι η τέλεια σάλτσα για δροσερή σαλάτα, σύμφωνα με ειδικό



Οι συνταγές για σάλτσες σαλάτας έχουν μακρά και πολύχρωμη ιστορία, που χρονολογείται από την αρχαιότητα. Οι Βαβυλώνιοι χρησιμοποιούσαν λάδι και ξύδι για τα χόρτα τους πριν από σχεδόν 2.000 χρόνια. Οι Αιγύπτιοι προτιμούσαν να βάζουν στη λάδι, ξύδι και ασιατικά μπαχαρικά.

Τον εικοστό αιώνα άρχισαν να χρησιμοποιούνται περισσότερο στην κουζίνα οι σάλτσες σαλάτας, με τα βασικά συστατικά, λάδι, ξύδι ή χυμό λεμονιού και μπαχαρικά. Η μαγιονέζα λέγεται ότι έκανε το ντεμπούτο της στο τραπέζι ενός Γάλλου ευγενούς πριν από 200 χρόνια. Οι σεφ άρχισαν να δημιουργούν πάρα πολλές διαφορετικές συνταγές ντρέσινγκ για τις σαλάτες.

Η «τέλεια» σάλτσα σαλάτας

Την «τέλεια» σάλτσα σαλάτας παρουσιάζει η Patty Catalano η οποία είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία νέων συνταγών και έχει εργαστεί ως Συντονίστρια Έρευνας & Παραγωγός Podcast του Alton Brown και στην κουζίνα του Oxmoor House. 

Σύμφωνα με την Catalano, η οποία μαγειρεύει εκατοντάδες νέες συνταγές κάθε χρόνο, η τέλεια σάλτσα που σας προτείνει είναι η σάλτσα βινεγκρέτ σόγιας. Η σάλτσα αυτή, όπως λέει η ίδια, έχει μια φωτεινή και ισορροπημένη γεύση που είναι ιδανική τόσο για συνοδευτικά όσο και για κύρια πιάτα.

Ο φρέσκος χυμός λάιμ δίνει ακριβώς τη σωστή ποσότητα εσπεριδοειδών, ενώ το τριμμένο τζίντζερ και το σκόρδο προσθέτουν διαφορετικά επίπεδα αλμυρής θερμότητας. Εν τω μεταξύ, η σάλτσα σόγιας (ή το ταμάρι αν χρειάζεστε μια επιλογή χωρίς γλουτένη) και το καβουρδισμένο σησαμέλαιο είναι σημαντικά. Η τελευταία πινελιά είναι το μέλι για να εξισορροπήσει τα πάντα και να προσθέσει λίγο σώμα στη βινεγκρέτ.

Η Catalano σας συμβουλεύει να ανακατέψετε τη βινεγκρέτ με λαχανικά ή να τη χρησιμοποιήσετε ως σάλτσα για ζυμαρικά. Μπορείτε επίσης να μαρινάρετε γαρίδες ή κοτόπουλο πριν τα ψήσετε.

Πώς να φτιάξετε τη βινεγκρέτ σόγιας

  • Τρίψτε τζίντζερ και σκόρδο. Ξεφλουδίστε το φρέσκο τζίντζερ και αφαιρέστε τη χάρτινη φλούδα από μια σκελίδα σκόρδο. Τρίψτε και βάλτε σε ένα βάζο. 
  • Στύψτε τα λάιμ. Μπορείτε να τα ξεφλουδίσετε πρώτα και στη συνέχεια να τα στύψετε με αποχυμωτή μέχρι να μείνουν περίπου 2 κουταλιές της σούπας χυμός. Προσθέστε το χυμό στο βάζο.
  • Προσθέστε τα υπόλοιπα συστατικά και ανακινήστε. Προσθέστε στο βάζο το ελαιόλαδο, τη σάλτσα σόγιας ή το ταμάρι, το μέλι, το καβουρδισμένο σησαμέλαιο και την πάστα σκόρδου. Γυρίστε το καπάκι και ανακινήστε μέχρι να γαλακτωματοποιηθεί.

Συμβουλές για τη σάλτσα

  • Διπλασιάστε την! Μπορείτε να φτιάξετε διπλή συνταγή της σάλτσας και να την αποθηκεύσετε σε ένα βάζο στο ψυγείο. Διατηρείτε μέχρι και 5 ημέρες στο ψυγείο και μπορείτε να τη χρησιμοποιείτε καθημερινά σε όλα τα πιάτα.
  • Αλλάξτε τα γλυκαντικά. Αν δεν έχετε μέλι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ίδια ποσότητα σιροπιού σφενδάμου, καστανής ζάχαρης ή άλλου γλυκαντικού για να εξισορροπήσετε τη βινεγκρέτ.
Πηγή κειμένου: 

oloygeia