Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Πέντε σούπες βάλσαμο για τις κρύες μέρες και νύχτες του χειμώνα



Ένα πιάτο ζεστής σούπας, αποτελεί πάντα βάλσαμο για τις κρύες μέρες του χειμώνα.

Ανακαλύψτε σε ποια στέκια της πόλης θα απολαύσετε αυθεντικές, παραδοσιακές συνταγές και δώστε ραντεβού με την παρέα για ένα ή και περισσότερα πιάτα!

Η Ήπειρος

Μια από τις πιο καλτ διευθύνσεις και ένα από τα θρυλικά ξενυχτάδικα της πόλης, μέσα στη Βαρβάκειο Αγορά. Ψυχή της Ηπείρου η Ράνια που συνεχίζει με αγάπη και μεράκι την παράδοση που ξεκίνησε ο πατέρας της Τζίμης, μυώντας στα μυστικά των αυθεντικών, ηπειρώτικων συνταγών, ελαφρώς πειραγμένων με μια γαλλική νότα. Σημείο αναφοράς του οινομαγειρείου –τι άλλο;– οι ζεστές και χορταστικές σούπες του, που γίνονται καθημερινά ανάρπαστες.

Δέκα διαφορετικές επιλογές σε καθημερινή βάση και όλη την διάρκεια του χρόνου –ανεξαρτήτως αν είναι χειμώνας, καλοκαίρι, γιορτές ή μια απλή καθημερινή–, εδώ εκτός από πατσά στα καζάνια βράζουν γίδα βραστή ή λεμονάτη, μαγειρίτσα, μοσχαρόσουπα, παραδοσιακή φασολάδα, κοτόσουπα, ψαρόσουπα κ.α.

Ο Τάκης

Αν δεν γνωρίζετε το συγκεκριμένο μαγειρείο στο Νέο Ψυχικό (Αδριανείου 35), τότε το μάτι σας σίγουρα δεν θα το πάρει, καθώς η εξωτερική του όψη μοιάζει πολύ με σπίτι. Από τα πρώτα μαγειρεία που λειτούργησαν στην περιοχή, από το 1979, φημίζεται για τις εξαιρετικές σούπες που θυμίζουν εκείνες της μαμάς –κρεατόσουπα, κοτόσουπα και λαχανικών– τα σπιτικά μαγειρευτά αλλά και τις οικονομικές τιμές του. Όταν ο καιρός ανοίγει στρώνει τραπέζια στη μικρή αυλή του.

Μαρτίνης

Το όνομά του είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία των Πατησίων (Πατησίων 289 & Ιακωβάτων), καθώς στεγάζεται σε ένα κτήριο που χρονολογείται από το 1888, ενώ μετρά, περίπου, μισό αιώνα λειτουργίας.

Οι προτάσεις του βασίζονται στην πλούσια, πατροπαράδοτη κουζίνα της Ελλάδας, με τους θαμώνες του, πλέον, να το επιλέγουν για τις απλές, καθημερινές του γεύσεις, πίσω από τις οποίες κρύβεται περισσό μεράκι και αγάπη. Τις κρύες μέρες του χειμώνα σερβίρει ζεστές σούπες πραγματικό βάλσαμο –μοσχαράκι βραστό με λαχανικά, κοτόσουπα αυγολέμονο και μπακαλιάρος βραστός.

Το Βραστό

Οφείλει την ονομασία του στην κλασική και διαχρονική κρεατόσουπα με μοσχαρίσιο κρέας από ελιά και κότσι, καρότα και σέληνο σε ζωμό κονσομέ, για την οποία και φημίζεται. Το Βραστό, στο Χαλάνδρι (Ροδοδάφνης και Ρόδων 3, Πολύδροσο), λειτουργεί για περισσότερο από 40 χρόνια σερβίροντας σπιτικές γεύσεις της ελληνικής, κουζίνας, ξυπνώντας μνήμες από τα παλιά.

Ταξιδεύοντας

Σε μια ήσυχη γειτονιά στο Κερατσίνι (Πλάτωνος 72), χρώματα και αρώματα του βυθού της ελληνικής θάλασσας πρωταγωνιστούν στις προτάσεις του Ταξιδεύοντας. Ολόφρεσκα ψάρια απευθείας από τα δίχτυα των ψαράδων, πρωτότυποι θαλασσομεζέδες (το χταπόδι του Νώντα στις κορυφαίες επιλογές) και μια ενημερωμένη λίστα με 80 περίπου ετικέτες σε ούζο και τσίπουρο απ’ όλη την Ελλάδα. Με τα κρύα μην παραλείψετε να δοκιμάσετε την αρωματική και άκρως λαχταριστή ψαρόσουπά του.