Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Παραδοσιακές χειμωνιάτικες σούπες απ΄ όλο τον κόσμο



H παραδοσιακή κουζίνα εξακολουθεί να κατέχει εξέχουσα θέση σε πολλά μενού ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Αυτά τα δοκιμασμένα στο χρόνο πιάτα μας φέρνουν πιο κοντά με την παράδοση, αλλά είναι και ένα είδος των τροφών που μπορούν να μας ζεστάνουν όταν οι θερμοκρασίες πέφτουν αισθητά.

Οι σούπες ενδείκνυνται για τις κρύες χειμωνιάτικες ημέρες. Ας δούμε μερικές σούπες που μαγειρεύονται παραδοσιακά ακόμα και σήμερα σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Soljanka

 Perierga.gr - Παραδοσιακές χειμωνιάτικες σούπες απ΄ όλο τον κόσμο

Η Soljanka ή η solyanka είναι μια πικάντικη σούπα δημοφιλής στη Ρωσία, στα πρώην σοβιετικά κράτη και στην Ανατολική Ευρώπη. Αυτό το ζεστό και ξινό πιάτο έχει διαφορετικές εκδοχές με κρέας, θαλασσινά ή λαχανικά. Βασικό συστατικό σε κάθε παραλλαγή είναι τα αγγουράκια τουρσί, οι ντομάτες, ο χυμός λεμονιού, η ξινή κρέμα, οι ελιές και ο άνηθος. Οι περισσότερες έχουν επίσης λάχανο, καρότα και άλλα λαχανικά. Ορισμένες συνταγές δείχνουν ότι για να ευχαριστηθεί κανείς την αυθεντική εμπειρία της soljanka, πρέπει να τη συνοδεύσει με ένα ποτήρι βότκα.

Tangyuan

 Perierga.gr - Παραδοσιακές χειμωνιάτικες σούπες απ΄ όλο τον κόσμο

Το Tangyuan είναι επιδόρπιο. Στην Κίνα, οι άνθρωποι τρώνε αυτές τις «μπάλες» που μοιάζουν με ζυμαρικά, οι οποίες γίνονται από αλεύρι γλουτένης κατά τη διάρκεια διαφόρων χειμερινών φεστιβάλ. Το tangyuan σερβίρεται συνήθως ζεστό μέσα σε ένα ζωμό που είναι φτιαγμένος από ζάχαρη. Οι στρογγυλές μπάλες μπορεί να έχουν διαφορετικούς τύπους γέμισης, όπως γλυκιά πατάτα, πάστα φασολιών, σουσάμι ή ζελέ. Η κορυφαία περίοδος κατανάλωσης της σούπας είναι από το Δεκέμβριο μέχρι τον Ιανουάριο.

Oden

 Perierga.gr - Παραδοσιακές χειμωνιάτικες σούπες απ΄ όλο τον κόσμο

Όπως πολλά πιάτα που τρώγονται το χειμώνα, το Oden δεν έχει συγκεκριμένα συστατικά. Αυτή η παραδοσιακή σούπα συναντάται στην Ιαπωνία και ο καθένας μπορεί να επιλέξει τα υλικά που θέλει να βάλει στη σούπα του. Κοινά συστατικά της ωστόσο είναι οι ψαροκροκέτες, τα ιαπωνικά ραπανάκια, τα βρασμένα αυγά, το τόφου, τα καλαμάρια και το καλαμπόκι. Αν και μερικές παραλλαγές της σούπας σερβίρονται όλο το χρόνο από ορισμένα εστιατόρια, είναι πιο συχνό να καταναλώνεται το χειμώνα.

Poutine

 Perierga.gr - Παραδοσιακές χειμωνιάτικες σούπες απ΄ όλο τον κόσμο

Αν και δεν είναι ιδανικό πιάτο για όσους κάνουν δίαιτα, το poutine προέρχεται από την καναδική επαρχία του Κεμπέκ που καταναλώνεται το χειμώνα και μερικοί το θεωρούν το εθνικό πιάτο του Καναδά. Η πιο συνηθισμένη εκδοχή της συνταγής βασίζεται στις τηγανιτές πατάτες με το τυρί που είναι βουτηγμένες σε σάλτσα από καπνιστό κάστανο. Στις διαφορετικές παραλλαγές της μπορεί να βρείτε μπέικον, αλεσμένο βόειο κρέας, ψητά φασόλια ή λουκάνικο. Η σάλτσα κάστανου και οι πατάτες σερβίρονται ζεστά, αλλά το τυρί προστίθεται σε θερμοκρασία δωματίου, έτσι ώστε να λιώσει αλλά όχι τελείως. Εκτός από τον Καναδά, το poutine τρώγεται και σε άλλες περιοχές των ΗΠΑ.

Goulash

 Perierga.gr - Παραδοσιακές χειμωνιάτικες σούπες απ΄ όλο τον κόσμο

Το goulash (γκούλας) προέρχεται από την Ουγγαρία και έχει τις ρίζες του στο Μεσαίωνα. Η ουγγρική λέξη gulyás σημαίνει «βοσκοί» ή «κτηνοτρόφοι». Κτηνοτρόφοι και βοσκοί λοιπόν από την Κεντρική Ευρώπη επινόησαν αυτό το πιάτο, αρχικά χρησιμοποιώντας αποξηραμένο κρέας που το ζέσταιναν στη φωτιά. Μερικοί που θέλουν να εξασφαλίσουν την αυθεντική γεύση του γκούλας το μαγειρεύουν ακόμα και σήμερα σε μεγάλες σιδερένιες κατσαρόλες πάνω από τη φωτιά. Αν και οι Ούγγροι θεωρούν ότι αυτή η σούπα είναι ένα από τα εθνικά τους πιάτα, άλλες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης φτιάχνουν αυτή την παραδοσιακή σούπα σε διαφορετικές παραλλαγές. Βασικό συστατικό του γκούλας, ανεξαρτήτως της χώρας στην οποία σερβίρεται είναι η πάπρικα. Το γκούλας παραδοσιακά είναι πιάτο με μοσχάρι, αρνί ή χοιρινό. Ορισμένες συνταγές περιλαμβάνουν πατάτες κι άλλες λαχανικά ή ζυμαρικά. Αν και τρώγεται όλο το χρόνο, η βαριά, ζεστή και πλούσια σε πρωτεΐνες σούπα είναι ιδανική για το χειμώνα.

Fondue

 Perierga.gr - Παραδοσιακές χειμωνιάτικες σούπες απ΄ όλο τον κόσμο

Το fondue έγινε δημοφιλές στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά την απόφαση της Ελβετίας να το προωθήσει κατά τη διάρκεια μιας παγκόσμιας έκθεσης του 1964 στη Νέα Υόρκη. Η ιδέα του fondue (φοντί), δηλαδή της παρασκευής τυριού με κρασί μέσα σε κατσαρόλες ή μπολ αναπτύχθηκε στην Ελβετία γύρω στον 17ο αιώνα. Η χώρα άρχισε να διαδίδει το «εθνικό» πιάτο ακριβώς πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ως έναν τρόπο για να φάνε οι άνθρωποι περισσότερο τυρί. Το fondue παραμένει δημοφιλές ακόμα και σήμερα στην Ελβετία, στη Γαλλία και στις ιταλικές Άλπεις. Το τυρί τοποθετημένο σε μια κατσαρόλα θερμαίνεται συνεχώς κατά τη διάρκεια του δείπνου (παραδοσιακά με κερί) για να διατηρείται ζεστό αν και τα εδέσματα που βυθίζει κανείς στην κατσαρόλα δεν προλαβαίνουν να ζεσταθούν πολύ. Το ψωμί είναι το πιο συνηθισμένο συστατικό που βουτά κανείς στην κατσαρόλα με το τυρί, όπως και τα λαχανικά ή το κρέας.