Τρίτη 16 Απριλίου 2024 -

Νιόκι με κοτόπουλο και κόκκινη σάλτσα



Υλικά Συνταγής
1 κοτόπουλο γύρω στο 1½ κ. (κομμένο σε μερίδες)
4 κ.σ ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκ. σκόρδο
2 πρέζες μπαχάρι
2 πρέζες κανέλα
2 πρέζες γαρίφαλο
2 πρέζες μοσχοκάρυδο
2 κ.σ πελτέ ντομάτας
1½ φλ. κόκκινο κρασί
1 φλ. ζωμό κότας ή λαχανικών
αλάτι
πιπέρι
Για τα νιόκι
1 κιλό πατάτες (μετρίου μεγέθους)
180 γραμ. αλεύρι
1/2 κ.γλ. αλάτι
λίγο πιπέρι
3 κρόκους (από μέτρια αυγά)
100 γραμ. φρέσκο ανθότυρο ή τυρί κρέμα
Εκτέλεση
Για το κοτόπουλο
Για τα νιόκι με κοτόπουλο και κόκκινη σάλτσα, κόβουμε πρώτα το κοτόπουλο σε μερίδες, στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί και το ροδίζουμε καλά στο ελαιόλαδο γύρω γύρω.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ολόκληρο. Αφήνουμε να μαραθούν. Πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά. Τρίβουμε τον πελτέ στη βάση της κατσαρόλας. Αφήνουμε να ψηθεί για 1-2΄. Σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε το ζωμό και σιγοβράζουμε με σκεπασμένη κατσαρόλα ώστε να μαλακώσει το κοτόπουλο και να πυκνώσει η σάλτσα. Προς το τέλος του βρασμού αλατοπιπερώνουμε.

Για τα νιόκι
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς C. Βράζουμε τις πατάτες με τη φλούδα να μαλακώσουν για 30-40΄.

Στραγγίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε στη μέση και τις βάζουμε σε σχάρα με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω. Τις στεγνώνουμε στον καυτό φούρνο για 6-8΄.

Όταν κρυώσουν ώστε να μπορούμε να τις πιάσουμε, αλλά όσο ακόμα είναι ζεστές, αφαιρούμε τη σάρκα με κουτάλι, τις βάζουμε σε μπολ και λιώνουμε σε λείο πουρέ.

Προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι, το πιπέρι, τους κρόκους και το τυρί και ανακατεύουμε να γίνει ζύμη. Βάζουμε το μείγμα σε κορνέ και σχηματίζουμε κορδόνι με 1 εκ. πάχος. Κόβουμε νιόκι ανά δύο εκ. διαγώνια. Με την ανάποδη του πιρουνιού πατάμε την επιφάνεια και κάνουμε σχέδιο στα νιόκι.

Τα ρίχνουμε σε νερό που βράζει με αλάτι και βράζουμε για 5΄, μέχρι να ανέβουν όλα στην επιφάνεια. Τα στραγγίζουμε.

Ζεσταίνουμε λίγο βούτυρο στο τηγάνι, ροδίζουμε τα νιόκι για λίγα λεπτά και πασπαλίζουμε με θυμάρι και πάπρικα. Τα σερβίρουμε με το κοκκινιστό κοτόπουλο.