Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Χταπόδι με παντζάρια στην κατσαρόλα..



Ασυνήθιστο, μα εξόχως νόστιμο. Στο χταπόδι πηγαίνουν πολύ οι γλυκές γεύσεις κι έτσι το σμίξιμο με το παντζάρι είναι υποδειγματικό.

 Υλικά
Μερίδες: 4-5
  • 1.500 γρ. χταπόδι, καθαρισμένο, χωριστά τα πλοκάμια από την κουκούλα του
  • 3 μέτρια ξερά κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
  • 4 μεγάλα παντζάρια (μόνο οι βολβοί), ξεφλουδισμένα και κομμένα σε λεπτές κυδωνάτες φέτες
  • 3 σκελίδες σκόρδο, σε λεπτά φετάκια
     
  • 70 ml ξίδι
  • 3 φύλλα δάφνης
  • 1/2 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
  • 200 ml ελαιόλαδο
  • 1/2 κουτ. γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ελάχιστο καυτερό μπούκοβο
     

Διαδικασία

  • Για το χταπόδι με παντζάρια ξεκινάμε ως εξής: σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν καλά, ανακατεύοντας όμως συχνά για να μην καούν.
  • Προσθέτουμε τα παντζάρια και τα σκόρδα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 5 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά.
  • Ρίχνουμε το χταπόδι, ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μια-δυο φορές μέχρι να αλλάξει χρώμα και σβήνουμε με το ξίδι.
  • Μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το ξίδι, και προσθέτουμε τις δάφνες, το κύμινο, το πιπέρι και το μπούκοβο.
  • Ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της.
  • Σιγομαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά, μέχρι τα υλικά να μαλακώσουν καλά με τα υγρά που θα βγάλει το χταπόδι και το φαγητό να μελώσει και να μείνει με το λάδι του.
  • Αν χρειαστεί, προσθέσουμε κατά το μαγείρεμα ελάχιστο ζεστό νερό, με φειδώ όμως. Καλό είναι το φαγητό να μαγειρευτεί στα υγρά του χταποδιού.
  • Αν στο τέλος τα παντζάρια «κρατάνε», βγάζουμε το χταπόδι και τα μαγειρεύουμε μόνα τους μέχρι να μαλακώσουν, προσθέτοντας αν χρειαστεί νερό.
  • Το χταπόδι με παντζάρια σερβίρεται ζεστό.

gastronomos.gr