Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Χοιρινό με σελινόριζα αυγολέμονο



Υλικά Συνταγής
1/2 φλ. ελαιόλαδο
1½ κιλό χοιρινός λαιμός
4 μέτριες σελινόριζες (ή 2 μεγάλες)
2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
2 πράσα κομμένα σε φέτες
1 φλ. λευκό ξηρό κρασί
3-4 καρότα κομμένα σε φέτες
2 πατάτες κομμένες στα 4
λίγο άνηθο ψιλοκομμένο
3-4 κοτσάνια από άνηθο
1 ματσάκι φρέσκο σέλινο
Για το αυγολέμονο
2 αυγά
χυμό από 2 μέτρια λεμόνια
λίγο ξύσμα λεμονιού
αλάτι
πιπέρι
κορν φλάουρ προαιρετικά
Εκτέλεση
Για να φτιάξουμε το χοιρινό με σελινόριζα και σέλινο αυγολέμονο, ταμπονάρουμε πρώτα τις μερίδες του χοιρινού με απορροφητικό χαρτί για να στεγνώσουν.

Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και ροδίζουμε το κρέας γύρω γύρω, για 6-7 λεπτά. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το πράσο και αφήνουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να γίνουν διάφανα. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε ώστε να εξατμιστεί τελείως. Προσθέτουμε νερό ζεστό να σκεπάζει το χοιρινο και βράζουμε για 45′ να μισομαλακώσει.

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τη σελινόριζα κομμένη σε χοντρά κομμάτια. Η σελινόριζα όταν σοτάρεται βγάζει όλα τα μοναδικά αρώματά της.

Προσθέτουμε την πατάτα και το καρότο σε κομμάτια Τα σοτάρουμε όλα για 3-4 λεπτά και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα με το χοιρινό. Προσθέτουμε τα κοτσάνια του άνηθου και το σέλινο

Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 30′ επιπλέον να μαλακώσουν τα λαχανικά και να γίνει το κρέας λουκούμι.

Αφού βράσει, αποσύρουμε το φαγητό από τη φωτιά. Προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο άνηθο και το ξύσμα λεμονιού. Αλατοπιπερώνουμε.

Το χοιρινο με σελινόριζα και σέλινο σερβίρεται και χωρίς αυγολέμονο. Απλά με τη σάλτσα αυγολέμονο απογειώνεται η γεύση του.

Για το αυγολέμονο
Χτυπάμε σε ένα μπολ τα αυγά με το χυμό λεμονιού. Προσθέτουμε λίγο ζωμό από το φαγητό, για να αραιώσουμε το αυγολέμονο, και περιχύνουμε το φαγητό κουνώντας την κατσαρόλα από τα χερούλια. Αν θέλουμε πυκνότερη σάλτσα προσθέτουμε λίγο κορν φλάουρ στο αυγολέμονο.

Αν θέλουμε να το ζεστάνουμε την άλλη μέρα, το αφήνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για λίγα λεπτά, αλλιώς θα κόψει το αυγολέμονο.