Τρίτη 16 Απριλίου 2024 -

Γλυκό κουταλιού με ψητά σύκα γεμιστά με αμύγδαλο



Υλικά

Εκτέλεση

  1. Για το γλυκό κουταλιού με ψητά σύκα γεμιστά με αμύγδαλο, καλύπτουμε 2 μεγάλα ταψιά με λαδόκολλα.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στη λειτουργία του αέρα.
  3. Κόβουμε τα σύκα στη μέση και τα αραδιάζουμε στο ένα ταψί, πάνω στη λαδόκολλα, με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω.
  4. Στο άλλο ταψί αραδιάζουμε τα αμύγδαλα.
  5. Τα βάζουμε και τα δύο στον φούρνο και ψήνουμε τα μεν αμύγδαλα για 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν, τα δε σύκα για 30 λεπτά, μέχρι να μελώσουν.
  6. Παράλληλα σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το κρασί, το νερό, τον χυμό λεμονιού, τη ζάχαρη, το πιπέρι και το μυρωδικό και βράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 4-5 λεπτά (απ' όταν αρχίσει ο βρασμός), μέχρι να γίνει ένα πυκνό σιρόπι.
  7. Σε κάθε μισό σύκο βάζουμε ένα αμύγδαλο στη (μαλακωμένη από το ψήσιμο) σάρκα και κλείνουμε με το άλλο μισό σύκο.
  8. Τα τοποθετούμε σε γυάλινα αποστειρωμένα βάζα, πιέζοντας λιγάκι, και απογεμίζουμε με το σιρόπι, όσο είναι ζεστό.
  9. Κλείνουμε τα βάζα και μόλις κρυώσουν τα διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι 3 μήνες.

gastronomos.gr