Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Γίγαντες με σπανάκι στο φούρνο..



 

Υλικά

  • 1 πακέτο (500 γρ.) φασόλια γίγαντες
  •  

  • 1 κιλό σπανάκι (πλυμένο και στραγγισμένο)
  •  

  • 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια (ψιλοκομμένα)
  •  

  • 1 ψιλοκομμένο πράσο (προαιρετικά)
  •  

  • ½ ματσάκι άνηθο (ψιλοκομμένο)
  •  

  • χυμό από ½ ζουμερό λεμόνι
  •  

  • 1 φλ. ελαιόλαδο (250 ml)
  •  

  • αλάτι, πιπέρι
  • Οδηγίες Παρασκευής:

    Μουλιάζω από το βράδυ τους γίγαντες σε νερό να φουσκώσουν και την επόμενη μέρα τους βράζω μέχρι να ψηθούν, δίχως όμως να διαλυθούν στο βράσιμο. Παράλληλα πλένω και το σπανάκι.

    Ετοιμάζω πρώτα τους γίγαντες.
    Το σπανάκι είναι πλυμμένο.
    Τους στρώνω σε ένα πυρίμαχο σκεύος, προσθέτω την μισή ποσότητα από το φρέσκο κρεμμυδάκι, τον μισό άνηθο και τέλος το μισό σπανάκι, αλάτι και πιπέρι. Ο λόγος που χωρίζω τα λαχανικά σε 2 δόσεις είναι γιατί το σκεύος μου δεν είναι αρκετά ευρύχωρο. Διαφορετικά, μπορώ να προσθέσω όλα τα λαχανικά σε μία δόση.
    Στρώνω τους γίγαντες και τα μυρωδικά σ' ένα σκεύος.
    Ρίχνω και το σπανάκι από πάνω.
    Τοποθετώ στον φούρνο (στους 190°C για 10’) μέχρι να μαραθεί το σπανάκι (και να χάσει τον όγκο του). Αφαιρώ το σκεύος από το φούρνο, ανακατεύω (ώστε να μην μείνει το σπανάκι από πάνω) και προσθέτω το υπόλοιπο σπανάκι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, το λάδι και το λεμόνι, αλάτι και πιπέρι.
    Ξανατοποθετώ το σκεύος στο φούρνο κι αφού περάσουν 10’, ανακατεύω και πάλι ενώ τοποθετώ ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο από πάνω σαν τέντα για να μην ξεραθούν ή «αρπάξουν» τα φύλλα. Ψήνω μέχρι το φαγητό να «πιεί» τα υγρά του (σημειωτέον, το σπανάκι πρόκειται να αφήσει αρκετά υγρά) για 75-90’. Στο τέλος, οι γίγαντες με το σπανάκι πρέπει να μείνουν μόνο με το λάδι, χωρίς όμως να έχουν στεγνώσει.
    Σκεπάζω για να μην ξεραθεί το σπανάκι.
    Σερβίρω κατά τα ελληνικά πρότυπα με φέτα κι απολαμβάνω στο έπακρο…
    Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!