Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Γαύρος μαρινάτος με ωμά κολοκυθάκια σαλάτα



Υλικά

  • Για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  1. Για τον γαύρο μαρινάτο με κολοκυθάκια, κόβουμε και πετάμε τα κεφάλια από τους γαύρους και, με τον αντίχειρά μας, ανοίγουμε προσεκτικά το σώμα κάθε ψαριού κατά μήκος, από το κεφάλι προς την ουρά, τραβώντας με τον τρόπο αυτόν τη ραχοκοκαλιά μαζί με τα εντόσθια, χωρίς όμως να χωρίσουμε τα δύο φιλέτα.
  2. Πλένουμε καλά τα ψάρια και τα στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  3. Στη συνέχεια μοιράζουμε την ποσότητα του γαύρου σε 4 ίσα μέρη και το ίδιο κάνουμε με το αλάτι.
  4. Σε ένα πλαστικό ή γυάλινο δοχείο, με καπάκι που κλείνει καλά, ρίχνουμε ένα μέρος αλατιού και το απλώνουμε να καλυφθεί ο πυθμένας του.
  5. Στρώνουμε από πάνω τη μία δόση με τους γαύρους ανοιχτούς στα φιλέτα τους, με το δέρμα προς τα πάνω, και περιχύνουμε με 100 ml ξίδι.
  6. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με αλάτι - φιλέτα - ξίδι, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
  7. Κλείνουμε το δοχείο και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες, για να «ψηθεί» ο γαύρος στο μείγμα αλατιού - ξιδιού.
  8. Βγάζουμε τα φιλέτα από το μείγμα του δοχείου, τα τινάζουμε ελαφρώς να φύγει το αλάτι, τα ξεπλένουμε και τα σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας.
  9. Σε ένα άλλο δοχείο βάζουμε το γαύρο, σε στρώσεις, πάλι με το δέρμα προς τα πάνω, και πασπαλίζουμε ενδιάμεσα, κάθε στρώση, με κόλιανδρο, δυόσμο και μπούκοβο, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
  10. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, το οποίο θα πρέπει να σκεπάσει καλά το γαύρο, σκεπάζουμε το δοχείο με το καπάκι του και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα, ώστε να μαριναριστεί κι άλλο μέσα στα αρωματικά.

Σερβίρισμα

  1. Κόβουμε τα κολοκυθάκια σε λεπτές ροδέλες, με κοφτερό μαχαίρι ή με το «μαντολίνο».
  2. Βάζουμε τις φέτες σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε το μαϊντανό, την πιπεριά, αλάτι και πιπέρι.
  3. Συμπληρώνουμε με τα φιλέτα του γαύρου, μαζί με 150 ml από το αρωματισμένο λάδι τους, και σερβίρουμε στα πιάτα.
  4. Συνοδεύουμε τον γαύρο μαρινάτο με κολοκυθάκια με φρέσκο ψωμί.

gastronomos.gr