Τρίτη 23 Απριλίου 2024 -

Αφράτη σπιτική πίτσα στο ταψί με ζύμη από φοκάτσια..



Ο PizzaChefArgy, κατά κόσμο Νίκος Αργυρόπουλος*, μάς δείχνει πώς να φτιάχνουμε πίτσα με ζύμη φοκάτσιας με τον πιο εύκολο και γρήγορο τρόπο. Ξεκινώντας από το μηδέν και μέσα σε μόλις 3 ώρες μπορούμε να απολαύσουμε αυτή τη μοναδική πίτσα ζυμώνοντας στο χέρι χωρίς mixer ή ζυμωτήριο.

Υλικά για ζύμη (Διαστάσεις ταψιού 32Χ40):
270ml νερό
400γρ. αλεύρι
20ml ελαιόλαδο
15γρ. αλάτι
7γρ. ξηρή μαγιά

Υλικά για πίτσα:
200γρ. λουκάνικο χωριάτικο καπνιστό
1 φρέσκια ντομάτα
1 πράσινη πιπεριά
1 πορτοκαλί πιπεριά
150γρ. Gouda (τριμμένη)
200γρ. Μοτσαρέλα (τριμμένη)
2 φρέσκα μανιτάρια
300ml σάλτσα ντομάτας
100 γρ. τυρί Φιλαδέλφεια

Εκτέλεση:
Τοποθετούμε την μαγιά στο αλεύρι. Βάζουμε την μισή ποσότητα από το αλεύρι στο νερό και ανακατεύουμε.
Μετά από 5 λεπτά προσθέτουμε το αλάτι. Στην συνέχεια προσθέτουμε και την υπόλοιπη ποσότητα από το αλεύρι και ζυμώνουμε για άλλα 5-7 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη μας.

Στο τέλος βάζουμε το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε για άλλα 3-4 λεπτά.Συνολικός χρόνος ζυμώματος 12-15 λεπτά. Χρησιμοποιούμε γάντι κατά την διάρκεια του ζυμώματος για να μην κολάει η ζύμη στο χέρι μας.

Πρώτο στάδιο
Μόλις σχηματιστεί η ζύμη μας την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά και αυτό είναι το πρώτο στάδιο ξεκούρασης.

Δεύτερο στάδιο
Ανοίγουμε την ζύμη πιέζοντας την ελαφρώς με τα δάχτυλά μας (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και πλάστη) την κλείνουμε σε σχήμα φακέλου και την ακουμπάμε σε επιφάνεια που έχουμε αλευρώσει πιο πριν για να μην κολλήσει και την αφήνουμε εκεί σκεπασμένη με μια πετσέτα για άλλα 40 λεπτά.

Τρίτο στάδιο
Καλύπτουμε την επιφάνεια του ταψιού μας με ελάχιστο ελαιόλαδο και τοποθετούμε εκεί την ζύμη. Σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε εκεί για άλλα 40 λεπτά.

Τέταρτο στάδιο
Η ζύμη μας θα είναι εξαιρετικά μαλακή τώρα και με τα δαχτυλά μας την τεντώνουμε ελαφρώς για να καλύψει ολόκληρη την επιφάνεια του τα ταψιού μας. Σκεπάζουμε με την πετσέτα για άλλα 40 λεπτά και αυτό είναι το τέταρτο και τελευταίο στάδιο ωρίμανσης της ζύμης.

Στη συνέχειά: Πιέζουμε με τα δάχτυλά μας την ζύμη για να δημιουργήσουμε μικρές «λακουβίτσες».

Φτιάχνουμε ένα μίγμα (10ml νερό, 20ml ελαιόλαδο και 5 κ.σ. σάλτσας ντομάτας) και το απλώνουμε ομοιόμορφα στην ζύμη μας. Προσθέτουμε ακόμα λίγη σάλτσα αν το θεωρούμε απαραίτητο.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 220 και ψήνουμε την πίτσα μας στη μέση του φούρνου για 10 λεπτά. Έπειτα προσθέτουμε τα υλικά μας ξεκινώντας από την gouda, το λουκάνικο, τις πιπεριές και τις ντομάτες και στο τέλος προσθέτουμε την μοτσαρέλα.

Ψήνουμε για άλλα 5-7 λεπτά μέχρι η κρούστα μας να αποκτήσει το χρυσαφένιο καλοψημένο χρώμα και τα τυριά μας να λιώσουν ομοιόμορφα. Κόβουμε σε 15 τετράγωνα κομμάτια. Βάζουμε την φιλαδέλφεια σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και προσθέτουμε ελάχιστα σε κάθε κομμάτι.