Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024 -

3 εύκολες συνταγές για νόστιμη κοτόσουπα – Η ιδανική επιλογή για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα τον χειμώνα



Η κοτόσουπα είναι ένα δημοφιλές πιάτο σε όλο τον κόσμο και συχνά θεωρείται ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Πιστεύεται ότι μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος, της γρίπης και άλλων λοιμώξεων.

Η κοτόσουπα είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης, βιταμινών και μετάλλων. Το κοτόπουλο είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης, σιδήρου και ψευδαργύρου. Τα λαχανικά που προστίθενται στη σούπα μπορούν να παρέχουν επιπλέον βιταμίνες και μέταλλα, όπως βιταμίνη C, κάλιο και φυτικές ίνες.

Η κοτόσουπα είναι ένα θρεπτικό και χορταστικό πιάτο που μπορείτε να απολαύσετε όλο το χρόνο. Είναι ιδανική επιλογή για ένα υγιεινό γεύμα ή ως θεραπεία για το κρυολόγημα ή τη γρίπη.

Ακολουθούν τρεις εύκολες και υγιεινές συνταγές για κοτόσουπες που θα σας βοηθήσουν να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα ή να καταπολεμήσετε πιο γρήγορα το κρυολόγημα κατά τους χειμερινούς μήνες.

Συνταγή για κλασική κοτόσουπα

Μια εύκολη και νόστιμη συνταγή για κλασική κοτόσουπα με κοτόπουλο, λαχανικά και ζυμαρικά noodles.

Συστατικά

 
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι ή 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο
  • 1 δάφνη
  • 8 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο
  • 2 κιλά στήθος κοτόπουλου με κόκαλα, χωρίς το δέρμα
  • 2 φλιτζάνια ψιλοκομμένο σέλινο
  • 2 φλιτζάνια ψιλοκομμένα καρότα
  • 2 φλιτζάνια κατεψυγμένα αρακά
  • 1 ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο πιπέρι
  • 3 φλιτζάνια μαγειρεμένα noodles αυγών ολικής αλέσεως
  • ¼ φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό

Οδηγίες

  1. Ζεστάνετε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να μαλακώσουν, για 2 έως 3 λεπτά. Προσθέστε το θυμάρι και το φύλλο δάφνης. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για 1 λεπτό.
  2. Προσθέστε το ζωμό και το κοτόπουλο. Σκεπάστε, δυναμώστε τη φωτιά και αφήστε να σιγοβράσει. Ξεσκεπάστε και μαγειρέψτε, γυρίζοντας το κοτόπουλο περιστασιακά, έως ότου ένα θερμόμετρο τοποθετημένο στο πιο παχύ μέρος χωρίς να αγγίξει το κόκαλο, δείξει 80 βαθμούς Κελσίου, για 20 έως 22 λεπτά.
  3. Καθώς ψήνεται το κοτόπουλο, αφαιρέστε τυχόν αφρό από την επιφάνεια. Μεταφέρετε το κοτόπουλο σε ένα καθαρό ξύλο κοπής. Όταν κρυώσει, αφαιρέστε το κρέας από τα κόκαλα και ψιλοκόψτε.
  4. Εν τω μεταξύ, προσθέστε το σέλινο, τα καρότα και τον αρακά στην κατσαρόλα και αφήστε να πάρει μια βράση. Μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά, για 4 με 10 λεπτά.
  5. Προσθέστε το ψιλοκομμένο κοτόπουλο, αλάτι, πιπέρι και τα noodles και μαγειρέψτε για περίπου 3 λεπτά ακόμα. Αποσύρετε από τη φωτιά και ρίξτε τον μαϊντανό.

Συνταγή για κοτόσουπα με σπανάκι και φρέσκο πέστο

Αυτή η αρωματική σούπα κοτόπουλου με σπανάκι είναι εύκολη στην παρασκευή της και εξαιρετικά γευστική. Περιέχει στήθος κοτόπουλου χωρίς κόκαλα και πέτσα, σπανάκι και φασόλια. Για μια επιπλέον νότα φρεσκάδας, προστίθεται σπιτικό πέστο βασιλικού στο τέλος.

Συστατικά

  • 2 κουταλάκια του γλυκού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • ½ φλιτζάνι καρότο σε κύβους
  • 1 μεγάλο στήθος κοτόπουλου χωρίς κόκαλα, χωρίς δέρμα (περίπου 8 ουγγιές), κομμένο στα τέσσερα
  • 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 5 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου με μειωμένο νάτριο
  • 1 ½ κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη μαντζουράνα
  • 170 γραμμάρια σπανάκι, χοντροκομμένο
  • 1 κονσέρβα φασόλια, ξεπλυμένα.
  • ¼ φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα
  • ⅓ φλιτζανιού φύλλα φρέσκου βασιλικού
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι για γεύση
  • ¾ φλιτζανιού απλά ή πολύσπορα κρουτόν με βότανα για γαρνίρισμα (προαιρετικά)

Οδηγίες

  1. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το καρότο και το κοτόπουλο και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι το κοτόπουλο να αρχίσει να ροδίζει, για 3 με 4 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας, για 1 λεπτό ακόμα.
  2. Προσθέτουμε τον ζωμό και τη μαντζουράνα και αφήνουμε να πάρει μια βράση σε δυνατή φωτιά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να ψηθεί το κοτόπουλο, περίπου 5 λεπτά.
  3. Με μια τρυπητή κουτάλα μεταφέρουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου σε ένα καθαρό ξύλο κοπής για να κρυώσουν. Προσθέτουμε το σπανάκι και τα φασόλια στην κατσαρόλα και αφήστε τα να βράσουν ελαφρά. Μαγειρεύουμε για 5 λεπτά για να αναμειχθούν οι γεύσεις.
  4. Σε ένα μπλέντερ, ανακατεύουμε την υπόλοιπη 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, την παρμεζάνα και τον βασιλικό. Χτυπάμε καλά τα υλικά, μέχρι να σχηματιστεί μια παχύρευστη πάστα, προσθέτοντας λίγο νερό και ξύνοντας τα πλαϊνά όσο χρειάζεται.
  5. Κόβουμε το κοτόπουλο σε μπουκιές. Προσθέτουμε το κοτόπουλο και το πέστο στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε πιπέρι. Ζεσταίνουμε και γαρνίρουμε με κρουτόν, αν θέλουμε.

Κρεμώδης σούπα κοτόπουλου με μανιτάρια: Μια εύκολη και νόστιμη συνταγή

Αυτή η κρεμώδης κοτόσουπα με μανιτάρια είναι ένα εύκολο και νόστιμο πιάτο. Το μείγμα λαχανικών και το θυμάρι προσδίδει πλούσια γεύση και έντονο άρωμα στη σούπα.

Συστατικά

  • 2 ½ κιλά στήθος κοτόπουλου με τα κόκαλα και το δέρμα
  • 680 γραμμάρια φρέσκα μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
  • 1 ½ φλιτζάνι κίτρινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι καρότα σε φέτες
  • 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο σκόρδο
  • 1 ½ κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο ​​θυμάρι ή 2 κουταλάκια του γλυκού αποξηραμένο θυμάρι
  • 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 φλιτζάνια γάλα πλήρες
  • 2 φλιτζάνια ζωμός κότας ανάλατο
  • ¾ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • ½ φλιτζάνι κατεψυγμένα μπιζέλια

Οδηγίες

  1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, μαγειρέψτε το κοτόπουλο με το δέρμα προς τα κάτω, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να ροδίσει η πέτσα και να γίνει το λίπος, περίπου 6 λεπτά. Βγάλτε το κοτόπουλο από την κατσαρόλα και αφαιρέστε το δέρμα.
  2. Προσθέστε τα μανιτάρια και το κρεμμύδι στην κατσαρόλα και μαγειρέψτε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να ροδίσουν τα μανιτάρια και να μαλακώσει το κρεμμύδι, περίπου 7 λεπτά.
  3. Προσθέστε τα καρότα, το σκόρδο και το θυμάρι και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να μυρίσει, περίπου 1 λεπτό.
  4. Προσθέστε το αλεύρι και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να φρυγανιστεί, για περίπου 1 λεπτό.
  5. Προσθέστε το γάλα, τον ζωμό και το αλάτι και ανακατέψτε να ενωθούν.
  6. Ξαναβάλτε το κοτόπουλο στην κατσαρόλα αφήστε να πάρει μια βράση, σε δυνατή φωτιά. Χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε, με κλειστό το καπάκι της κατσαρόλας για 20 έως 25 λεπτά.
  7. Αφαιρέστε το κοτόπουλο από την κατσαρόλα και αφήστε το να ξεκουραστεί για 5 λεπτά. Κόψτε το κρέας σε κομμάτια μεγέθους μπουκιάς.
  8. Πετάξτε τα κόκαλα.
  9. Προσθέστε το ψιλοκομμένο κοτόπουλο και τον αρακά στη σούπα.
  10. Σερβίρετε τη σούπα ζεστή.

Συμπέρασμα

Η σούπα κοτόπουλου είναι ένα κλασικό πιάτο που είναι τόσο νόστιμο όσο και χορταστικό. Αυτές οι συνταγές είναι εύκολες στην παρασκευή τους και χρειάζονται απλά υλικά για να δημιουργήσετε πλούσιες σε γεύση και θρεπτικές σούπες.