Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017 -
Ξάστερος ουρανός

24 °C

Σήμερα, 24. Αυγούστου 2017

Τούρκος Υπ. ΕΕ: Αν φτάσουν οι διαπραγματεύσεις σε άλλο επίπεδο τότε θα είναι οι Πρωθυπουργοί στο Κυπριακό!Συμμετοχή των πρωθυπουργών στην διάσκεψη του Κυπριακού θα υπάρξει μόνο άν φτάσουν σε άλλο επίπεδο οι διαπραγματεύσεις τόνισε σε δηλώσεις του ο Τούρκος Υπουργός ΕΕ Ομέρ Τσελίκ ξεκαθαρίζοντας ότι μέχρι τότε οι διαπραγματεύσεις θα γίνονται στο επίπεδο των Υπουργών Εξωτερικών.

Σχετικά με τη θέση της Τουρκίας απέναντι στο Κυπριακό ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι «η θέση της κυβέρνησης για το Κυπριακό είναι ξεκάθαρη τόσο από την πλευρά του Τούρκου Πρόεδρου, Ταγίπ Ερντογάν, όσο και του Πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ. «Εμείς θέλουμε μια λύση η οποία θα βασίζεται σε δύο συνιστώσες πολιτείες, δύο κοινοτήτων». 

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι «Χωρίς να έχουν επιλυθεί τα προβλήματα διοίκησης της νοτίου Κύπρου είναι λάθος να ενταχθεί στην ΕΕ. Η θέση μας είναι να υπάρξει λύση και μετά να μπει στην ΕΕ το νέο κράτος. Όπως δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε το θέμα λέγοντας ότι η νότια Κύπρος είναι κράτος ΕΕ και επομένως ο βορράς θα συμμετάσχει στοννότο. Αν υπάρξει τέτοια προσέγγιση είναι λάθος». είπε ο ίδιος. 

Σχετικά με το ρόλο των Πρωθυπουργών στις διαπραγματεύσεις ο ίδιος είπε ότι: “πρώτα θα γίνουν αυτές οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών και αν οι διαπραγματεύσεις οδηγήσουν σε άλλο επίπεδο τότε και ο Τούρκος Πρωθυπουργός συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις εφόσον συμμετάσχουν και οι Πρωθυπουργοί της  Ελλάδας και της Βρετανίας».