Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Συνάντηση Αναστασιάδη-Γκουτιέρες για επαναφορά του Κυπριακού



Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης είχε σήμερα συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, στην έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

Μετά τη συνάντηση, η οποία διήρκεσε πέραν της μισής ώρας, ο Κύπριος πρόεδρος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «η συνάντηση με τον ΓΓ ήταν αρκετά δημιουργική και μπορώ να εκφράσω απόλυτη ικανοποίηση για το κλίμα μέσα στο οποίο εξελίχθηκε αλλά ιδιαίτερα για τις θέσεις οι οποίες έχουν αναπτυχθεί». Όπως σημείωσε δεν μπήκαν «ποτέ και με κανέναν τρόπο στην επίρριψη ευθυνών αλλά μπήκαμε στην ουσία σημαντικών θεμάτων που εκκρεμούν και θα πρέπει να βρεθεί λύση, δηλαδή να απαντηθούν ερωτήματα ή αξιώσεις που τίθενται προκειμένου να υπάρξει ελπίδα για επίλυση του Κυπριακού».

Πέραν των θεμάτων του δικοινοτικού διαλόγου ή των θεμάτων που εκκρεμούν ο κ. Αναστασιάδης επανέλαβε την έκκληση ώστε ο ΟΗΕ να επισπεύσει την απελευθέρωση των όποιων στοιχείων υπάρχουν για το θέμα των αγνοουμένων.

Ερωτηθείς τι σκέφτεται να κάνει ο ΓΓ του ΟΗΕ προκειμένου να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες, ο Πρόεδρος της Κύπρου είπε ότι «είναι κοινή εκτίμηση ότι υπάρχει το ενδεχόμενο σύντομα να ξεκινήσει ο διάλογος αλλά εξίσου είναι και η εκτίμηση ότι εκκρεμούντως του δημοψηφίσματος στην Τουρκία ενδεχόμενα να μην είναι η ώρα για λήψη των απαραιτήτων αποφάσεων από εκείνους από τους οποίους εξαρτάται η πρόοδος σε σημαντικά θέματα».

Σε ερώτηση πώς αισθάνεται ο κ. Γκουτέρες για το θέμα των τεσσάρων ελευθεριών για τους Τούρκους υπηκόους που απαιτεί η Άγκυρα, έχοντας υπόψη ότι είναι εκ των δημιουργών του ευρωπαϊκού κεκτημένου, ο Ν. Αναστασιάδης είπε πως«ήταν σαφής η θέση ότι θα πρέπει να εξευρεθεί τρόπος ώστε να διασφαλίζονται και οι ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων αλλά και των Ευρωπαίων».

Ερωτηθείς αν έχει διαπιστώσει διαφορετική προσέγγιση μεταξύ του ΓΓ του ΟΗΕ και του ειδικού συμβούλου του Εσπεν Μπαρθ Έιντε,  ο Κύπριος Πρόεδρος είπε ότι δεν νομίζει να υπάρχει διαφορετική προσέγγιση, και ξεκαθάρισε πως δεν είναι θέμα ούτε του όποιου διαμεσολαβητή ούτε ακόμη και της ΕΕ. Εάν υπάρχει κίνδυνος για τον Ελληνισμό της Κύπρου από την εφαρμογή μιας αξίωσης που μπορεί να αλλοιώσει τη δημογραφική σύνθεση του πληθυσμού ή να θέσει σε κίνδυνο τον Ελληνισμό, τότε δεν θα υπαγορεύσει κανένας τρίτος είτε την αποδοχή είτε τον συμβιβασμό. Συνεπώς δεν είναι ανάγκη, είπε, να ρωτούμε τι λένε οι τρίτοι. Στο τέλος είναι ο Κυπριακός Ελληνισμός που θα αποφασίσει μέσα από δημοψήφισμα.