Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Σημαντικές επαφές Αναστασιάδη σε Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Παρίσι



Στη Νέα Υόρκη βρίσκεται από χθες ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ο οποίος θα προσφωνήσει της Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και στο περιθώριο της θα έχει σημαντικές επαφές για το Κυπριακό. 

Σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ανέφερε: «Θέλω να πιστεύω ότι κατά τη διάρκεια της εδώ παραμονής μου θα δοθεί η ευκαιρία να γίνει μια ενημέρωση, έτσι ώστε να γνωρίζουν όλοι καλά, από τον ΓΓ του ΟΗΕ μέχρι τους Μονίμους Αντιπροσώπους των πέντε Μονίμων Μελών αλλά και αξιωματούχους κρατών, για την παρούσα κατάσταση πραγμάτων στο Κυπριακό». 

Σήμερα ο κ. Αναστασιάδης θα συναντηθεί με τον ΓΓ του ΟΗΕ. Θα έχει επίσης συναντήσεις με τους αντιπροσώπους των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, τους Προέδρους της Αιγύπτου και της Παλαιστίνης, τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και με τον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας κ. Γουάνγκ Γι. Στις 25 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη κοινή συνάντηση (τριμερής) του ΓΓ του ΟΗΕ με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Αναφερόμενος στην άτυπη σύνοδο της ΕΕ στη Μπρατισλάβα είπε ότι είχε την ευκαιρία να αναπτύξει «τις σημαντικές πτυχές, αλλά και διαφορές ιδιαίτερα, που υπάρχουν στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων. Οφείλω να πω ότι παρατηρήθηκε σημαντική πρόοδος ως εξίσου παρατηρούνται και σημαντικές διαφορές. Είχα την ευκαιρία να έχω μια σειρά συναντήσεων με ηγέτες της ΕΕ και θα συνεχίσω ακόμα και μετά τη Νέα Υόρκη». 

Κληθείς να πει κατά πόσο έλαβε στήριξη για το Κυπριακό από τις χώρες της ΕΕ  που συμμετείχαν στη Μεσογειακή Σύνοδο στην Αθήνα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «υπάρχει πλήρης στήριξη, και είναι αυτό που επιδιώκω να εξασφαλίσω στα θέματα Ασφάλειας και Εγγυήσεων».

Μετά τη Νέα Υόρκη, στις 26 Σεπτεμβρίου ο κ. Αναστασιάδης, θα βρίσκεται στο Λονδίνο, προκειμένου να συναντηθεί στις 27 του μηνός με την Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι, ενώ θα ενημερώσει και την κυπριακή παροικία της Βρετανίας. Στη συνέχεια προτίθεται να μεταβεί στο Παρίσι, προκειμένου να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, στις 28 Σεπτεμβρίου.