Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Προκαλεί ο Ακιντζί: Ξεχάστε τις συμπεριφορές επιβολής - Η Κύπρος έχει δύο ιδιοκτήτες



Εάν θέλουμε οι μελλοντικές γενιές να ζουν πλέον μόνιμα σε ειρήνη και γαλήνη θα πρέπει να εγκαταλείψουμε τις συμπεριφορές επιβολής ο ένας στον άλλο, ανέφερε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί και έστειλε μήνυμα στην ελληνοκυπριακή πλευρά να αποδεχθεί πλέον «την πραγματικότητα της κοινής ίσης ιδιοκτησίας αυτού του νησιού. Ας βρούμε τον δρόμο να περπατήσουμε όλοι μαζί στο μέλλον με αυτή την αντίληψη».

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης μιλούσε στην εκδήλωση για την 54η επέτειο από τους τουρκικούς βομβαρδισμούς στη Τηλλυρία, σε εκδήλωση που έγινε στον θύλακα των Κοκκίνων στη παρουσία της ηγεσίας του κατοχικού στρατού.

Ο Μ. Ακιντζί μίλησε για τους Τουρκοκύπριους νέους απόφοιτους της ανώτατης εκπαίδευσης που είχαν μεταβεί μετά τις σπουδές τους στα Κόκκινα με έναν συγκεκριμένο στόχο υπό τις συνθήκες του 1964 για να ενισχύσουν τις τουρκικές δυνάμεις και να πολεμήσουν εναντίον των Ελληνοκυπρίων.

Στόχος τους είπε, ήταν και παραμένει μέχρι σήμερα η μία κοινότητα να μην καταδυναστεύει την άλλη, να αποδοθούν στους Τουρκοκύπριους τα δικαιώματά τους όπως συνέβαινε και για τους Ελληνοκύπριους, «να συνεχίσουμε να υπάρχουμε σε αυτά τα εδάφη, έχοντας τον λόγο ως ένας από τους δύο ίσους εταίρους στο νησί και να ζούμε ανθρώπινα».

Οι Τουρκοκύπριοι, συνέχισε, δεν έβλεπαν ποτέ τον εαυτό τους ως τον μοναδικό ιδιοκτήτη αυτού του νησιού, ούτε σκέφτονταν ότι η άλλη κοινότητα δεν έχει λόγο. Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην «Μεγάλη ιδέα» που είχαν – όπως είπε – οι Ελληνοκύπριοι και η Ελλάδα, για την Ένωση με την Ελλάδα και πως οι Τουρκοκύπριοι, ακόμα και αν κάποτε υπήρξαν διαφοροποιήσεις στην προσέγγιση, πίστευαν πάντα ότι ιδιοκτήτης αυτού του νησιού δεν είναι ένας, αλλά δύο και ο ένας εκ των δύο είναι οι ίδιοι. «Θέλουμε τα δικαιώματά μας εδώ. Ούτε και έχουμε σκοπό να παραχωρήσουμε αυτά τα δικαιώματα σε κανέναν. Θέλουμε να ζήσουμε σαν ελεύθεροι άνθρωποι χωρίς να είμαστε υπό τον έλεγχο κανενός, σε ειρήνη και γαλήνη. Αυτό το νησί μας αρκεί όλους. Ας ζήσουμε σε αυτό το νησί ευτυχισμένοι, γαλήνια, να σώσουμε το μέλλον όλων μας».

Χρέος τους απέναντι στους «ήρωες», συνέχισε ο Μουσταφά Ακιντζί, είναι μια καλύτερη διαχείριση της εξουσίας, που έχουν οι Τουρκοκύπριοι από το 1974 και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που προκαλούνται από εσωτερικούς λόγους σε συνεργασία όλων των «θεσμών». «Πρέπει να εγκαταλείψουμε τη συνήθεια να συνδέουμε τα πάντα, μα τα πάντα, με το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου».

Στην Κύπρο, συνέχισε, υπάρχει ένα πρόβλημα και όσο αυτό υπάρχει θα συνεχίσουν οι τρόποι αναζήτησης λύσης, αλλά όταν όλα τα ανάγουμε σε αυτό «τότε δεν μπορούμε να ζήσουμε. Ό,τι κάνουμε μόνοι μας, στο μέτρο που μπορούμε εμείς, στο μέλλον ό,τι και να γίνει θα μας καταστήσει πιο δυνατούς. Δεν πρέπει αυτό να το βγάλουμε από το μυαλό μας».

Θέλοντας, όπως είπε, να στείλει ένα μήνυμα προς την ελληνοκυπριακή πλευρά, ο Μ. Ακιντζί ανέφερε ότι τα συμβάντα το 1964 στα Κόκκινα είναι πλέον στην ιστορία. Οι Τουρκοκύπριοι είχαν νεκρούς ήρωες – όπως δήλωσε – και «στην ελληνοκυπριακή πλευρά έζησαν κάποια επώδυνα πράγματα, το 1974. Εάν θέλουμε πλέον οι μελλοντικές γενιές να ζήσουν σε γαλήνη, σε μια μόνιμη ειρήνη, ελάτε να αφήσουμε στο πλάι τις συμπεριφορές επιβολής ο ένας στον άλλον, αποδεχθείτε πλέον ότι αυτά τα εδάφη δεν είναι μόνο της μιας πλευράς και πως υπάρχει η πραγματικότητα της κοινής και ίσης ιδιοκτησίας και να βρούμε από κοινού τον δρόμο για να περπατήσουμε στο μέλλον με αυτή την αντίληψη. 

Σε περίπτωση που αυτό δεν γίνει, αύριο μπορεί να έρθουμε αντιμέτωποι στην περιοχή μας με πιο επικίνδυνες καταστάσεις. Τα αποθέματα φυσικού αερίου της ανατολικής Μεσογείου είναι και των δύο πλευρών ως των δύο ίσων ιδιοκτητών αυτών των εδαφών».

Δεν θέλουν, συνέχισε ο κ. Ακιντζί, να ζήσουν παρόμοια περιστατικά, θέλουν να χρησιμοποιηθεί αυτός ο φυσικός πλούτος με νουνεχή τρόπο που θα συμβάλλει στην ευημερία, γαλήνη και την ειρήνη.