Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Π. Προδρόμου για Τουρκία: Η παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ συνιστά παραβίαση της ΕΕ



«Η παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ συνιστά παραβίαση της ΕΕ» τόνισε ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

 

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο κ. Προδρόμου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η Άγκυρα να στείλει ερευνητικό πλοίο και στη θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου. «Η Τουρκία έχει κόψει κάθε γέφυρα με την ΕΕ. Έχει περιέλθει σε κατάσταση πλήρους αδράνειας των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, τώρα υπάρχει συζήτηση και για άλλα ζητήματα που την ενδιαφέρουν πολύ όπως η βίζα ή η διεύρυνση της τελωνειακής ένωσης… όλα αυτά πρέπει να ενεργοποιηθούν» σημείωσε ο κ. Προδρόμου, ζητώντας συγκεκριμένες κυρώσεις κατά της Τουρκίας στην ανακοίνωση που θα δημοσιοποιηθεί μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ (Πέμπτη και Παρασκευή).

Η Τουρκία, συνέχισε ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, έχει αυτοαπομονωθεί από τα ενεργειακά ζητήματα της περιοχής, μόνη της έχει απομονωθεί. «Επιθυμούμε συνεργασίες μέσα από το διεθνές δίκαιο η Τουρκία έχει άλλη λογική» εξήγησε.

«Δεν είμαστε εμείς που θα επιβεβαιώσουμε ή θα διαψεύσουμε ότι ξεκίνησαν οι τουρκικές γεωτρήσεις, αλλά έχουμε απειλές και για δεύτερο ερευνητικό σκάφος και δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων, έχουμε και πολύ προσβλητικές δηλώσεις για την Κυπριακή δημοκρατία για την ΕΕ, η στάση της Τουρκίας πρόκειται για παραβίαση της ΕΕ πλέον» επισήμανε ο Πρόδρομος Προδρόμου.

«Το Φατίχ βρίσκεται 36 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Κύπρου και η Τουρκία ισχυρίζεται ότι ενεργεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και ότι θα κάνει γεωτρήσεις ήδη αυτό αποτελεί παραβίαση της ΑΟΖ τόνισε.