Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Οζερσάι: Μπλόφα των Ελληνοκυπρίων τα περί χαλαρής ομοσπονδίας



Συνάντηση με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί είχε ο «υπουργός εξωτερικών» των κατεχομένων, Κουντρέτ Οζερσάι τη Δευτέρα, πριν την αναχώρησή του για την Αγκυρα όπου θα συναντηθεί με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος τον κάλεσε στην τουρκική πρωτεύουσα.

Οπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, Ακιντζί και Οζερσάι αντάλλαξαν απόψεις ενόψει της επίσκεψης εργασίας του «υπεξ», ο οποίος θα παραμείνει στην Αγκυρα μέχρι και την Τετάρτη, οπότε θα μιλήσει στην Επιτροπή Εξωτερικών της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ενώ θα έχει συνάντηση και με τον τούρκο υπουργό Αμυνας, Χουλούσι Ακάρ.

Οι κ. Τσαβούσογλου και Οζερσάι θα συμμετάσχουν στην έναρξη συμποσίου με τίτλο «Δίκαιο και πολιτική στην ανατολική Μεσόγειο» που διοργανώνει το τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Αγκυρας.

«Παιχνίδια με τις λέξεις»
Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του στο τουρκοκυπριακό «πρακτορείο ειδήσεων», ο Κουντρέτ Οζερσάι, σχολιάζοντας τα περί χαλαρής ομοσπονδίας, ανέφερε ότι δεν πρέπει να εγκλωβιστούμε σε στείρες διαπραγματεύσεις με παιχνίδια με τις λέξεις.

Οπως υποστήριξε, η ελληνοκυπριακή ηγεσία με την έννοια της χαλαρής ομοσπονδίας και χωρίς να αλλάζει τίποτα επί της ουσίας, προσπαθεί να εγκλωβίσει την τ/κ πλευρά και τα Ηνωμένα Εθνη στην ίδια στείρα και χωρίς αποτέλεσμα διαδικασία διαπραγματεύσεων.

«Σίγουρα κάθε σκέψη συζητείται ανεπίσημα, ωστόσο στην παρουσία των ΗΕ εάν υπεισέλθουμε στα περί χαλαρής ομοσπονδίας και παιχνίδια με τις λέξεις, θα μπούμε στην παγίδα να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις από εκεί που έμειναν. Η τ/κ πλευρά από αυτή την άποψη πρέπει να είναι προσεκτική.

»Εάν με τη χαλαρή ομοσπονδία ο Ε/κ ηγέτης προσπαθεί να περιορίσει την αποτελεσματική συμμετοχή των Τ/κ στην λήψη αποφάσεων και την εκ των ων ουκ άνευ εκ περιτροπής προεδρία, τσάμπα προσπαθεί. Οταν δεν υπάρχει αλλαγή νοοτροπίας, το να κάνεις διαπραγματεύσεις για έναν συνεταιρισμό που θα βασίζεται στον διαμοιρασμό, είναι απλώς χάσιμο χρόνου».

Ο πλούτος και η διοίκηση
Το να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις από εκεί που ολοκληρώθηκαν ανεπιτυχώς πέρυσι είναι σαν να συνεχίζεται το υφιστάμενο καθεστώς και αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε, πρόσθεσε ο κ. Οζερσάι.

Το γεγονός ότι η ε/κ ηγεσία δεν θέλει να μοιραστεί τη διοίκηση και τον πλούτο μαζί μας είναι η ρίζα του προβλήματος, συνέχισε, λέγοντας ότι η ομοσπονδία είναι ένα μοντέλο που βασίζεται στην κατανομή της διοίκησης και του πλούτου.

«Σε αυτή την περίπτωση (της χαλαρής ομοσπονδίας), οι Ε/κ δεν θα μοιράζονται μαζί μας τη διοίκηση όταν οι εξουσίες στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι λιγότερες; Κατά τη γνώμη μου, η μείωση του αριθμού των εξουσιών με αυτόν τον τρόπο δεν είναι κάτι που θα μπορέσει να λύσει με οποιονδήποτε τρόπο το πρόβλημα της μη δυνατότητας να μοιραστεί την εξουσία που αντιμετωπίζουμε σήμερα».

Η ε/κ ηγεσία χρησιμοποίησε για πρώτη φορά την έννοια της χαλαρής ομοσπονδίας και στη συνέχεια τόνισε ότι σε αυτό το μοντέλο θα είναι πιο πιθανό οι Τ/κ να συμμετέχουν λιγότερο στις αποφάσεις που πρέπει να λαμβάνονται, είπε ο Κουντρέτ Οζερσάι.

Εν συντομία, ανέφερε, αυτό που οι Ε/κ λένε είναι «ας σας δώσουμε λιγότερη επιρροή στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, αλλά πρέπει να εγκαταλείψετε την αποτελεσματική συμμετοχή, η οποία είναι sine qua non από την άποψη της πολιτικής σας ισότητας. «Αυτό, φυσικά, δεν μπορεί να συμβεί και είναι μια μπλόφα».

«Θέλουν να ξαναρχίσουμε από το ίδιο σημείο»
Εάν θέλουν να εγκαταλείψουμε την πολιτική ισότητα που θα μπορούσε να προκύψει από την αποτελεσματική συμμετοχή στις αποφάσεις, την αποτελεσματική εκπροσώπηση και την εκ περιτροπής προεδρία, αυτό σημαίνει ότι κινούνται προς την άρση μιας από τις θεμελιώδεις παραμέτρους, σημείωσε διερωτώμενος εάν οι Ε/κ είναι έτοιμοι να αλλάξουν τη μορφή μιας άλλης παραμέτρου της εταιρικής σχέσης και να διαπραγματευτούν κάτι διαφορετικό.

Ο «υπεξ» υποστήριξε ότι η ε/κ πλευρά δεν είναι έτοιμη γι’ αυτό και πρόσθεσε ότι είναι προϋπόθεση η αποτελεσματική συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων και η εκπροσώπηση των Τ/κ. «Γι `αυτόν τον λόγο, πιστεύω ότι όλοι πρέπει να είναι προσεκτικοί. Εάν λένε ότι οι Τουρκοκύπριοι θα πρέπει να είναι λιγότερο αποτελεσματικοί στη λήψη αποφάσεων, τότε ποιο είναι το σημείο μιας εταιρικής σχέσης;».

Ο Κ. Οζερσάι είπε ότι ο αριθμός των εξουσιών έχει συζητηθεί πολλές φορές στο παρελθόν και κατά την περίοδο του πρώην προέδρου Δημήτρη Χριστόφια δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι οι ομοσπονδιακές αρμοδιότητες αυξήθηκαν με την αλλαγή και τη διαίρεση κάποιων προτάσεων τότε.

Αυτό, συνέχισε, είναι «το φυσικό αποτέλεσμα της χρησιμοποίησης του Κυπριακού στην εσωτερική πολιτική», λέγοντας ότι μετά από πολλά χρόνια βρισκόμαστε ξανά στο ίδιο σημείο. «Εντούτοις, το πραγματικό πρόβλημα είναι η προσπάθεια της ε/κ ηγεσίας να ξαναρχίσει τις διαπραγματεύσεις από το σημείο που είχαν απομείνει με τέτοια αποκαλούμενα ως ανοίγματα», είπε.