Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Οι Ρώσοι δεν αγοράζουν πλέον διαμάντια



Η εποχή κατά την οποία πλούσιοι Ρώσοι τουρίστες αγόραζαν πανάκριβα διαμάντια από την Κύπρο ανήκει, όπως φαίνεται, στο παρελθόν. Λάθη που έγιναν στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν, οδηγούν σε κλείσιμο της συγκεκριμένης αγοράς και σε σημαντικό πλήγμα στην τουριστική βιομηχανία του τόπου.

«Έχουμε πρόβλημα στην Κύπρο με την ποιότητα των διαμαντιών που αγοράζουν οι ξένοι και αυτό επειδή τα διαμάντια δεν είναι σφραγισμένα, με αποτέλεσμα ο καθένας να πουλά ό,τι θέλει και σε όποιαν τιμή θέλει, κυρίως στους πλούσιους τουρίστες που προέρχονται από τη Ρωσία», λέει ο διευθυντής του Κυπρορωσικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου, Άντης Ναθαναήλ.

«Πολλές φορές ως σύνδεσμος γινόμαστε δέκτες παραπόνων και καταγγελιών από Ρώσους επιχειρηματίες που ήρθαν στην Κύπρο, αγόρασαν διαμάντια μεγάλης αξίας και αργότερα,  διαπίστωσαν ότι έπεσαν θύματα απάτης», λέει.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση πώλησης διαμαντιών αξίας €10.000 σε Ρώσο επιχειρηματία ο οποίος τα χάρισε στη σύζυγό του, που ήταν μάλιστα παρούσα στην αγορά. Αργότερα, το ζεύγος χώρισε και όταν η τέως σύζυγος πήγε στον πωλητή να του πουλήσει τα διαμάντια, εκείνος της απεκάλυψε ότι η αξία τους ήταν μόλις €2.000 και σε αυτή την τιμή μπορούσε να τα αγοράσει πίσω.

«Έχουμε σοβαρότατα πρόβλημα στον τομέα της πώλησης διαμαντιών μεγάλης αξίας και το κακό δεν είναι μόνο το ότι χάνουμε την αξιοπιστία μας ως κυπριακή αγορά αλλά και το ότι κανένας ξένος που είναι ενήμερος για τη συγκεκριμένη κατάσταση, δεν πρόκειται πλέον να αγοράσει ακριβά διαμάντια από την Κύπρο», τονίζει και συμπληρώνει ότι ο μόνος τρόπος πλέον για να υπερπηδηθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι να βρεθεί τρόπος ώστε να κατοχυρώνεται ο αγοραστής για την ποιότητα των διαμαντιών που αγοράζει.

Κάτι ανάλογο γίνεται με τα κοσμήματα χρυσού και ασημιού που είναι πιστοποιημένη η ποιότητά τους.

Στις παράλιες πόλεις, στη Λεμεσό, στην Πάφο, στην Αγία Νάπα αλλά και στο Παραλίμνι, οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα, παραπονιούνται ότι δεν πουλούν πλέον ακριβά κοσμήματα με διαμάντια.

«Βεβαίως και δεν πουλούν. Αφού κάποιοι από αυτούς ξεγέλασαν τουρίστες μια φορά, φυσικό είναι να υπάρξει αντίδραση από μέρους τους και έτσι να μην ξαναγελιούνται πλέον», λέει.