Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας πήρε τη σκυτάλη των απειλών για την Κύπρο



Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τις δραστηριότητες εξόρυξης υδρογονανθράκων από τους Ελληνοκύπριους, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Αμπτουλχαμίτ Γκιουλ, προσθέτοντας ότι η Τουρκία θα προστατεύσει τα δικαιώματα και συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων.

Σε ομιλία του στο συνέδριο στην Άγκυρα, με τίτλο “Ο τελευταίος Λόγος στην Κύπρο”, ο Τούρκος υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα εξαχθούν σημαντικά συμπεράσματα στο τέλος του συνεδρίου, ενώ είπε πως δεν βλέπουν “την σταθερότητα και ευημερία της ‘τδβκ’ (ψευδοκράτος) διαφορετικά από την σταθερότητα και ευημερία της Τουρκίας”.

Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι η Τουρκία είναι πάντοτε υπέρ του διαλόγου στο Κυπριακό και πάντοτε επέδειξε εποικοδομητική πρόθεση. Υποστήριξε ότι πλευρά που έφευγε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων ήταν η ελληνοκυπριακή και πως αυτό φάνηκε και στην ιστορία.

Mετά τις «απειλές» του Υπουργού Άμυνας Ακάρ για νέο «Αττίλα», ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι μίλησε πριν από λίγο για τις εξελίξεις στην Κύπρο, τις διαβουλεύσεις σχετικά με το Κυπριακό αλλά και για το «άνοιγμα» της Αμμοχώστου.

Η εμμονή της Άγκυρας να «ανεβάζει» τους τόνους και να προσφεύγει σε επιθετική ρητορική κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, λίγες μέρες πριν τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, φάνηκε για ακόμα μια φορά από τον Τούρκο Αντιπρόεδρο Οκτάι, που έκανε λόγο για «άνοιγμα» της Αμμοχώστου και για επιστροφή κατοίκων και περιουσιών».

Ειδικότερα, ο Οκτάι επανέλαβε την «αποφασιστικότητα της Άγκυρας να προστατεύσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο» λέγοντας πως η «Τουρκία δεν θα επιτρέψει στους Ελληνοκύπριους να παραβιάσουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων όσον αφορά το επίσημο καθεστώς τους και την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων».

Επίσης, αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στις διαβουλεύσεις του Κυπριακού λέγοντας ότι «κανείς δεν πρόκειται να εξετάσει το ενδεχόμενο να προσδώσει κάποιος το καθεστώς μειονότητας στους Τουρκοκύπριους, οι οποίοι είναι και αυτοί κάτοικοι του νησιού».

Στη συνέχεια προχώρησε σε προκλητικές δηλώσεις για την Αμμόχωστο, όπου και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η κλειστή πόλη της Αμμοχώστου θα ανοίξει για κατοίκηση με επιστροφή των περιουσιών με δίκαιο τρόπο βάσει ιστορικών στοιχείων».

Σε νέες απειλές προχώρησε σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που επανέλαβε ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα συμφέροντά της στην ανατολική Μεσόγειο.

Σε γραπτό του μήνυμα, στην έναρξη συνεδρίου με τίτλο «Ο τελευταίος λόγος στην Κύπρο», ο Ερντογάν τόνισε ότι «όσοι νομίζουν ότι ο πλούτος του νησιού και της περιοχής ανήκει μόνο σε εκείνους, όπως και σήμερα έτσι και στο μέλλον θα έρθουν αντιμέτωποι με την αποφασιστικότητα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων. Όπως υπερασπιζόμαστε τα δικά μας συμφέροντα ως Τουρκία, έτσι θα συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα να προστατεύουμε και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στο νησί και την ανατολική Μεσόγειο».

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στα πλοία που έχει η Τουρκία και διεμήνυσε ότι θα συνεχίσουν τις έρευνες για φυσικό αέριο, έχοντας την προστασία του πολεμικού ναυτικού και της αεροπορίας.

«Το άνοιγμα της Αμμοχώστου θα ολοκληρωθεί σε 10 χρόνια»

Στο συνέδριο παρευρέθηκε και ο «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, που ανέφερε ότι το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου θα ολοκληρωθεί σε βάθος δεκαετίας.

Σύμφωνα με τον Τούρκο αντιπρόεδρο, η πόλη θα ανοίξει, ενώ θα υπάρξει και δίκαιη επιστροφή των περιουσιών, με βάση τα ιστορικά έγγραφα που υπάρχουν.