Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Λευκωσία: Συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο πριν τις διαπραγματεύσεις στην Ελβετία



Συνέρχεται στη Λευκωσία το Εθνικό Συμβούλιο το οποίο θα αποφασίσει κατά πόσον οι ηγέτες των κυπριακών κομμάτων θα συνοδεύσουν τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη στην Ελβετία όπου θα έχει συνομιλίες με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για την εδαφική πτυχή του Κυπριακού. 

Επίσης ο Κύπριος Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενημερώσει τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τις τελευταίες εξελίξεις στο τραπέζι του διαλόγου και θα γίνει ανταλλαγή απόψεων για τις επόμενες κινήσεις.

Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε προχθές ότι θα ενημερώσει τα κόμματα και αναμένει τη στήριξή τους. Τoν κ. Αναστασιάδη θα συνοδεύσουν στο Μον Πελεράν οι στενοί του συνεργάτες, νομικοί σύμβουλοι και εμπειρογνώμονες, μια ομάδα γύρω στα 25 άτομα. Οι συνομιλίες στο ελβετικό θέρετρο Μον Πελεράν θα διεξαχθούν από τις 7 ως τις 11 Νοεμβρίου. Ο ΓΓ των ΗΕ θα κηρύξει την έναρξη των συνομιλιών και όπως ανακοινώθηκε από τον ΟΗΕ, εάν χρειαστεί θα παρευρεθεί ξανά. «Είναι πάντοτε διαθέσιμος και θα κάνει πάντα ό,τι μπορεί για να προχωρήσει η διαδικασία», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ.

Η συνάντηση στο Μον Πελεράν θα επικεντρωθεί στο εδαφικό καθώς και σε όλα τα άλλα εκκρεμούντα ζητήματα κατά τρόπο αλληλένδετο. Οι δύο ηγέτες, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΟΗΕ, εξέφρασαν από κοινού την ελπίδα ότι η συνάντηση στην Ελβετία θα ανοίξει το δρόμο για την τελευταία φάση των συνομιλιών, με βάση την κοινή τους δέσμευση να καταβάλουν κάθε προσπάθεια, προκειμένου να επιτευχθεί μια διευθέτηση εντός του 2016.

Είναι η πρώτη φορά που οι δύο ηγέτες διαπραγματεύονται άμεσα το θέμα του εδαφικού και πρόκειται για μια κρίσιμη καμπή στην τρέχουσα διαδικασία.