Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020 -
Μέτριο

8 °C

Σήμερα, 22. Φεβρουαρίου 2020

Κύπρος σε ρυθμούς Ερντογάν: Απαγόρευσαν θεατρική παράσταση στα κατεχόμενα


Το κατοχικό καθεστώς αντιγράφει τις πρακτικές Ερντογάν με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί σάλος στα κατεχόμενα και τους πολιτικούς να χωριστούν σε δύο στρατόπεδα.
 
Το καθεστώς απαγόρευσε θεατρικό έργο του Τουρκοκύπριου συγγραφέα και ηθοποιού Γιασάρ Ερσόι με τη δικαιολογία ότι ήταν ακατάλληλο για να ανέβει από «κρατικό θέατρο». Ο συγγραφέας χαρακτηρίστηκε επικίνδυνος επειδή ασκεί κριτική στο καθεστώς και το πολιτικό του προσωπικό και αμφισβητεί το σύστημα. Ο συγγραφέας σε γραπτή δήλωσή του ανέφερε ότι ο διευθυντής του λεγόμενου κρατικού θεάτρου του κατοχικού καθεστώτος τού υπέδειξε να γράψει ένα θεατρικό έργο στο οποίο να μην επικρίνει κανένα, να μην ενοχλεί κανένα και να μην ανησυχεί κανένα. Ο ίδιος απέρριψε την εισήγηση εμμένοντας στην ελευθερία του λόγου στην τέχνη, στις παγκόσμιες αξίες και κάλεσε την κοινωνία να αντιδράσει στην απαγόρευση. 
 
 Η δημοσιοποίηση της απαγόρευσης προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις. Ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ, σύμφωνα με τον Μπαϊράκ, προσπάθησε να διασκεδάσει τον σάλο που προκλήθηκε προτρέποντας όλους να μην οδηγούν αλλού τη συζήτηση. Υποστήριξε ότι κανένας δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει επικαλούμενος την ελευθερία του λόγου και υπεραμύνθηκε της απόφασης που λήφθηκε. Στις δηλώσεις του ο Τατάρ επιχειρηματολόγησε πως όταν ανατίθεται σε κάποιον η συγγραφή ενός έργου μετά την υπογραφή συμβολαίου με το «κρατικό» θέατρο, το οποίο έργο θα παρουσιαστεί εξ ονόματος του «κράτους», βεβαίως και το «κράτος» θα έχει λόγο για το περιεχόμενο. Ανέφερε ότι το θέατρο υπάγεται στο λεγόμενο υπουργείο Παιδείας από το οποίο και ζήτησε εξηγήσεις τις οποίες και αναμένει. Ο ίδιος υποστήριξε πως βιάστηκαν όσοι άσκησαν κριτική και τόνισε πως δεν μπορεί ο κάθε ένας να κάνει ό,τι θέλει στο όνομα της ελευθερίας της έκφρασης.
 
 Ο Κουντρέτ Οζερσάι από τη μεριά του υποστήριξε ότι η κριτική που ασκήθηκε αφορούσε στον θεατρικό λόγο και κανένας δεν θα 'πρεπε να ενοχληθεί. Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υποστήριξε πως η απόφαση σε σχέση με το θεατρικό έργο σύμφωνα με την ισχύουσα διαδικασία, λαμβάνεται από επιτροπή στην οποία μετέχουν κυρίως άνθρωποι του θεάτρου, και μια άλλη επιτροπή στην οποία μετέχουν εκπρόσωποι του λεγόμενου υπουργείου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η απόφαση λήφθηκε από τη δεύτερη επιτροπή, ενώ θα μπορούσε να απορρίψει σχετική πρόταση της επιτροπής των ανθρώπων του θεάτρου.
Έντονα κριτικός ήταν ο τέως λεγόμενος πρωθυπουργός, που είναι ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού κόμματος, Τουφάν Ερχιουρμάν, που μίλησε για σοβαρό πρόβλημα νοοτροπίας, δημοκρατικής κατανόησης στον τρόπο που κάποιοι αντιμετωπίζουν την τέχνη. Ο Ερχιουρμάν τόνισε πως δεν πρέπει να είναι αποδεχτός αυτός ο τρόπος σκέψης.
 
Πηγή: Ο Φιλελεύθερος