Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Κύπρος : Προσπαθούμε για λύση που να προστατεύει τον Ελληνισμό



Την διαβεβαίωση ότι οι προσπάθειες που καταβάλλονται από την Κυβέρνηση είναι για να επιτευχθεί μια λύση που να προστατεύει τον Ελληνισμό αλλά «και να σέβεται τους όποιους συνοίκους μας», έστειλε από την Πάφο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, προσθέτοντας πως αυτό που αξιώνεται είναι να σέβονται όλοι και τη δική μας εθνική καταγωγή.

Ο Νίκος Αναστασιάδης που τέλεσε τα εγκαίνια της Έκθεσης Πινάκων και Φωτογραφιών από τον απελευθερωτικό αγώνα 55- 59 στο Λιμανάκι της Κάτω Πάφου, μετά από πρόσκληση που του απηύθυναν το Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-1959, οι Σύνδεσμοι Αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955-1959, το Ίδρυμα Απελευθερωτικού Αγώνα ΕΟΚΑ και ο Δήμος Πάφου, ανέφερε σε χαιρετισμό του πως «είμαστε μέλη, πολίτες ενός ευρωπαϊκού κράτους και αυτό που θέλουμε είναι οι αρχές και αξίες αυτού του κράτους να είναι απόλυτα συμβατές με τα όσα το ευρωπαϊκό κεκτημένο υπαγορεύει».

«Δεν δεχόμαστε» σημείωσε, «να είμαστε λιγότερο ανεξάρτητοι από ό,τι τα όποια άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ. Δεν δεχόμαστε να είμαστε εξάρτημα καμιάς τρίτης χώρας και δεν δεχόμαστε στον 21ο αιώνα να έχουμε ακόμα κάποιους που να αξιώνουν ότι είμαστε επικίνδυνοι ή ότι χρειαζόμαστε εγγυητές ή εγγυήσεις ή τη μόνιμη παρουσία μέρους του κατοχικού στρατού».

Αυτοί συνέχισε, ήταν και οι λόγοι που μας οδήγησαν στο αδιέξοδο του Κραν Μοντάνα, λόγοι -όπως είπε- , οι οποίοι δεν επέτρεπαν στην αξιοπρέπεια και τα όρια τα αποδεκτά, να γινόταν αποδεκτός από τον κυπριακό Ελληνισμό.

Είμαστε έτοιμοι για τον διάλογο, αλλά ένα διάλογο που θα οδηγεί σε μια αξιοπρεπή για όλους λύση, συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως η ιδέα του αγώνα της ΕΟΚΑ που αγκαλιάστηκε από τον λαό της Κύπρου στο σύνολο του, αναδείχθηκε στην πιο κρίσιμη και αποφασιστική ιστορική του πράξη, η οποία αποτέλεσε και το αποκορύφωμα των μακροχρόνιων αγώνων του για την κατάκτηση της ελευθερίας του.

Εύλογα συνέχισε, «λοιπόν ο αγώνας της ΕΟΚΑ γίνεται συχνά πηγή έμπνευσης, προκειμένου να εκφραστεί ο πόθος του κυπριακού Ελληνισμού για την απόκτηση της ελευθερίας αυτής, η αυτοθυσία των ηρώων του, η γενναιότητα τους και η πρόθεσή τους να ζήσουν ελεύθεροι ή να πεθάνουν, και θα εμπνέουν για πάντα».

Ο ΠτΔ ανέφερε πως μέσα από τα εκθέματα καταξιωμένων Κύπριων καλλιτεχνών, σκιαγραφείται η απόφαση της επανάστασης, ζωντανεύοντας στα μάτια του επισκέπτη κατά τον πιο παραστατικό τρόπο τους ηρωισμούς, τις μεγάλες στιγμές του Αγώνα, καθώς επίσης και το τίμημα που όλοι οι αγωνιζόμενοι δέχτηκαν να υποστούν με την πίστη και την ελπίδα της ελευθερίας και αυτοδιάθεσης.

Μπορεί η ολοκλήρωση του Αγώνος να μην οδήγησε στην πραγμάτωση του αρχικού στόχου που αξίωνε την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, οδήγησε όμως, -όπως είπε- στον τερματισμό της αγγλικής αποικιοκρατίας, στην ανεξαρτησία της πατρίδας μας και στη συνακόλουθη θεμελίωση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο αγώνας της ΕΟΚΑ και η νίκη αυτή της ελευθερίας έναντι της αυθαιρεσίας και της παντοδυναμίας συνιστούν, σημείωσε ο ΠτΔ, υπόμνηση του καθήκοντος που έχουμε τόσο προς τις απελθούσες όσο και προς τις μέλλουσες γενιές των Κυπρίων.

«Υπόμνηση, η οποία διανοίγει τον δρόμο της επιμονής, της αντοχής, της εθνικής υπερηφάνειας και της αξιοπρέπειας», για να συνεχίσουμε -όπως είπε- «να εργαζόμαστε για την επίτευξη της δικαίωσης της πατρίδας, αλλά και των αγώνων όσων πραγματικά αποτελούν πρότυπα για την Ιστορία».

Καταλήγοντας, συνεχάρη τον ΣΑΠΕΛ που υπήρξε ο εμπνευστής, ο δημιουργός αυτής της συλλογής πινάκων και γλυπτών, το Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-1959 και τους Συνδέσμους Αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955-1959, στους οποίους ανήκει η ιδέα και η δημιουργία της Πινακοθήκης.

Πρόσθετα είπε , «θα ήθελα να τους συγχαρώ που μαζί με το Ίδρυμα Απελευθερωτικού Αγώνα ΕΟΚΑ και τον Δήμο Πάφου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του «Πάφος 2017, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης», είχαν την πρωτοβουλία της παρουσίασης της έκθεσης στην Πάφο».

Παράλληλα συνέχισε, «η παρούσα Έκθεση, απονέμοντας φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους αγωνιστές που άνοιξαν τον δρόμο προς την ελευθερία μας, προβάλλοντας το ήθος, την ψυχική δύναμη, την πίστη, την αυτοθυσία και το μεγαλείο τους, συμβάλλει στη διάσωση και τη διάδοση της μνήμης του Αγώνα και καθοδηγεί την πνευματική πορεία του λαού μας, ιδιαίτερα στις κρίσιμες στιγμές που διέρχεται η πατρίδα μας».