Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Κύπρος: Νέα προκλητική ενέργεια των Τουρκοκυπρίων



Σε ακόμα μια προκλητική ενέργεια φαίνεται πως προχωρά η Τουρκοκυπριακή πλευρά. Εν μέσω επικρίσεων από την Ε.Ε για τις Τουρκικές ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ, το ψευδοκράτος θέλει ίσως να… «απαντήσει» με μια ενέργεια που προκαλεί.

Κι αυτή δεν είναι άλλη από την απόφαση να ανοίξει το τμήμα της Αμμοχώστου που παρέμενε κλειστό μετά την εισβολή των Τούρκων στις 145 Αυγούστου του 1974.

Τότε οι Ελληνοκύπριοι είχαν εγκαταλείψει την περιοχή, και οι Τούρκοι την είχαν σφραγίσει και παραμένει κλειστή έως σήμερα. Από τότε η Αμμόχωστος είχε αποκτήσει το όνομα «πόλη – φάντασμα», μια ονομασία που την είχε δώσει ο Σουηδός δημοσιογράφος Jan-Olof Bengston, ο οποίος επισκέφθηκε το λιμάνι της Αμμοχώστου και, αγναντεύοντας τη σφραγισμένη πόλη.

Σύμφωνα με δηλώσεις του, ο «υπουργός εξωτερικών» Κουντρέτ Οζερσάι, έκανε λόγο για βήμα του ψευδοκράτους προς την κατεύθυνση του ανοίγματος της Αμμοχώστου, σημειώνοντας ότι η εν λόγω μελέτη θα λάβει υπόψη της τα δικαιώματα των ιδιοκτητών των περιουσιών, τα οποία θα αντιμετωπισθούν αμερόληπτα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Daily Sabah «Το ψευδοκράτος αποφάσισε την Τρίτη να ανοίξει το Βαρώσι…». «Το «Συμβούλιο των Υπουργών» θα αξιολογήσει τους όρους δράσης στο Βαρώσι, το οποίο αποτελεί νόμιμη στρατιωτική ζώνη στη λεγόμενη ΤΔΒΚ», δήλωσε ο Οζερσάι.