Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Κυπριακό: Στόχος Αναστασιάδη και Ακιντζί να καλυφθούν όλα τα θέματα πριν τη διάσκεψη στη Γενεύη



Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, έθεσαν στόχο στη σημερινή συνάντηση τους, η οποία κράτησε σχεδόν τέσσερις ώρες «να έχουν καλυφθεί όλα τα θέματα με διασταυρούμενη τη διαδικασία» πριν μεταβούν στη Γενεύη στις 9 Ιανουαρίου.

Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι στις 4, και ενδεχομένως στις 7 Ιανουαρίου, θα είναι οι επόμενες συναντήσεις των δύο ηγετών, οι οποίοι σήμερα ενημερώθηκαν από τους διαπραγματευτές τους "για τις μέχρι σήμερα συναντήσεις και την όλη συζήτηση επί των εκκρεμούντων θεμάτων".

Σημείωσε ότι υπήρξε πρόοδος σε κάποια κεφάλαια, υπάρχουν όμως ακόμη ορισμένες εκκρεμότητες σε κάποια άλλα, και έχει κλείσει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων -από τη διακυβέρνηση μέχρι άλλα ζητήματα- που αφορούν την εφαρμογή της λύσης, την ΕΕ, την οικονομία κ.ά. Συμφώνησαν, συνέχισε, οι διαπραγματευτές να συνεχίσουν τις εντατικές συναντήσεις τους.

Σε ερώτηση, αν η πρόοδος φέρνει τις δύο πλευρές πιο κοντά για να υπάρξει ένα πιο απτό αποτέλεσμα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι "υπήρξε πρόοδος στα θέματα, τα οποία έχουν συζητηθεί και υπάρχουν και άλλα που θα συζητηθούν στις 4 του Γενάρη, αφού προετοιμαστούν προηγουμένως με εντατικές διαβουλεύσεις που θα έχουν οι διαπραγματευτές".

Αναφορικά με το ποιοι θα συμμετάσχουν στη διάσκεψη της 12ης Ιανουαρίου για το Κυπριακό παρέπεμψε στην ανακοίνωση των ΗΕ της 1ης Δεκεμβρίου στις 12 Ιανουαρίου, λέγοντας: "θα προστεθούν οι εγγυήτριες δυνάμεις, αλλά διαλαμβάνεται και η πρόνοια ότι θα προσκληθούν και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, όπως απαιτείται». Και μεταξύ των μελών, που οπωσδήποτε αποτελούν τη Διεθνή Σύμβαση περί Εγγυήσεων είναι, τόνισε, «και η Κυπριακή Δημοκρατία. Επομένως, ο καθένας μπορεί να δίνει την ερμηνεία του, αλλά τα δεδομένα είναι εκεί».

Σε ερώτηση αν θα υπάρξει νέα μετάβαση του στην Αθήνα και συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα για συντονισμό απάντησε, "προβλέπω ναι".