Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Κυπριακό: Στις 09:30 η κρίσιμη συνάντηση Αναστασιάδη- Ακιντζί



O πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί θα βρεθούν σήμερα, στις 09:30 πμ στο παλιό αεροδρόμιο της Λευκωσίας για μία άτυπη, αλλά εξαιρετικά κρίσιμη για το μέλλον του κυπριακού συνάντηση.

Επί τάπητος αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα των ερευνών για υδρογονάνθρακες με φόντο τις επίμονες τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο Ακιντζί θα επαναφέρει πιθανότατα την πρότασή του για σύστασης κοινής Επιτροπής για το φυσικό αέριο, που έχει απορριφθεί από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Ο Αναστασιάδης αναμένεται να ξεκαθαρίσει ότι δεν τίθεται θέμα συνδιαχείρισης των ενεργειακών πόρων. 

 
 

Ο πρόεδρος της Κύπρου αναμένεται να ζητήσει τον άμεσο τερματισμό των παράνομων τουρκικών ενεργειών και την διακοπή προκλητικών πρωτοβουλιών από τον Κουτρέτ Οζερσάι για νέα τετελεσμένα στην περίκλειστη Αμμόχωστο, αλλά και θα επισημάνει την ανάγκη συμφωνίας για νέες διαπραγματεύσεις από το σημείο στο οποίο σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά.

Ο Ακιντζί σε συνέντευξή του στα Νέα επέρριψε την ευθύνη για το ναυάγιο του Κραν Μοντανά αποκλειστικά στον Αναστασιάδη και με τις δηλώσεις του έστειλε μήνυμα ότι θα πρέπει να κρατάμε μάλλον μικρό καλάθι για τη συνάντηση. 

Αν πάντως υπάρξει τελικά θετική έκβαση, θα συγκληθεί το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών για να αποφασίσει εάν θα δεχθεί τριμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη. Σε περίπτωση ενός «ναι». η Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, θα μεταβεί στην Κύπρο για την προετοιμασία της συνάντησης.