Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Κυπριακό - Ακιντζί: Ούτε μειοψηφία σε κράτος Ελληνοκυπρίων ούτε επαρχία της Τουρκίας



Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να προχωρήσει σε μια αξιολόγηση και να αποφασίσει τί θέλει, σημειώνοντας ότι μεταξύ των Τουρκοκυπρίων επικρατεί συναίνεση ότι δεν επιθυμούν ούτε να είναι μειοψηφία σε ένα ενιαίο κράτος της ελληνοκυπριακής πλευράς, ούτε να είναι επαρχία της Τουρκίας.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε ανακοίνωση του «προεδρικού» αναφέρεται ότι ο κ. Ακιντζί μιλώντας στα πλαίσια φεστιβάλ σταφυλιού στη Γαλάτεια είπε ότι αν υπάρξει ομοσπονδιακή λύση θα είναι στη βάση της πολιτικής ισότητας των συνιστωσών πολιτειών και ότι θα υπάρχει και εκ περιτροπής προεδρία. Είτε οι Ελληνοκύπριοι θα αποδεχθούν την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων με ομοσπονδιακή συμφωνία είτε θα συνεχίσουν να εδραιώνονται στο νησί δύο ξεχωριστές οντότητες, ανέφερε.

Σημειώνοντας ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά προχωρεί σε αξιολόγηση της κατάστασης, ανέφερε ότι οι δυο κοινότητες μοιράζονται την ίδια γεωγραφική θέση, και ότι η σχέση που θα έπρεπε να υπάρχει μεταξύ τους είναι αυτή της ειρήνης, προσθέτοντας ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν θα παραιτηθεί από τη γλώσσα της ειρήνης.

Οι Τουρκοκύπριοι, είπε ο κ. Ακιντζί, επιθυμούν να αποτελέσουν μέρος της διεθνούς κοινότητας. Πρόσθεσε ότι αυτό είναι ανθρώπινο δικαίωμά τους. Οι Τουρκοκύπριοι θέλουν να ξεφορτωθούν τα «εμπάργκο», συμπλήρωσε.

Ανέφερε ακόμη ότι η τουρκική ομάδα Καραμπουκσπόρ είχε φιλικό αγώνα με ελληνοκυπριακή ομάδα προσθέτοντας ότι δεν είναι εναντίον μιας τέτοιας ενέργειας, και διερωτήθηκε γιατί δεν μπορεί και η τουρκοκυπριακή νεολαία να πράξει κάτι παρόμοιο. Υπενθύμισε το «Ναι» των Τουρκοκυπρίων στο δημοψήφισμα του 2004 και πρόσθεσε ότι η θέληση τους για λύση αποδείχθηκε στο Κραν Μοντάνα, αλλά υπάρχουν ακόμη «εμπάργκο» γεγονός, που κατά τον ίδιο, είναι απαράδεκτο.

Άσκησε κριτική στη ελληνοκυπριακή πλευρά λέγοντας ότι καθυστέρησε τη διαδικασία των συνομιλιών, καθώς και κριτική για την προσέγγισή της προς τον ΟΗΕ και τους εκπροσώπους του, λέγοντας υπήρξαν πολλοί Ειδικοί Σύμβουλοι του ΟΗΕ για την Κύπρο και ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά τους επιτίθετο πάντα. Ο κ. Ακιντζί αναγνώρισε ότι και η τουρκοκυπριακή πλευρά είχε ορισμένες διαφωνίες με τον Έσπεν Μπαρθ Έιντε, προσθέτοντας πως ποτέ, ωστόσο, δεν τον υποτίμησε ούτε του επιτέθηκε δημόσια, αλλά πάντοτε διατήρησε μια σχέση σεβασμού μαζί του. 

Το πρόβλημα, σύμφωνα τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, δεν είναι οι παράμετροι, αλλά η νοοτροπία. Η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να προβεί σε μια αξιολόγηση και να αποφασίσει τί θέλει, ανέφερε, υπενθυμίζοντας ότι θα γίνουν εκλογές σε έξι μήνες στο νότο, όπως αποκάλεσε τις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σημειώνοντας ότι στην τουρκοκυπριακή πλευρά υπάρχει συναίνεση, είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν επιθυμούν ούτε να είναι μειοψηφία σε ένα ενιαίο κράτος της ελληνοκυπριακής πλευράς, ούτε να είναι επαρχία της Τουρκίας.