Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Κυπριακή αντιπολίτευση για ενεργειακά: «Μην υποτιμάτε τις απειλές»



Τα λεγόμενα του Τούρκου υπουργού Ενέργειας για τα ενεργειακά σχέδια της χώρας του στην Ανατολική Μεσόγειο προκάλεσαν τη ηχηρή αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τους ανάλογους χειρισμούς της κυπριακής Κυβέρνησης.

ΑΚΕΛ και Κίνημα Οικολόγους επικρίνουν έντονα την Κυβέρνηση για τη στάση της. Το ΑΚΕΛ υπέδειξε ότι ο κ. Αναστασιάδης και η Κυβέρνηση πρέπει να λειτουργήσουν προληπτικά, συγκεκριμένα και αποτελεσματικά προς δύο κατευθύνσεις: «Κατά τρόπο που δεν θα εμποδίζονται οι σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας και κατά τρόπο που η Τουρκία δεν θα δημιουργήσει τετελεσμένα που θα εμβαθύνουν την κατοχή και τη διχοτόμηση».

Το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος της Αριστεράς, τόνισε ότι οι σχεδιασμοί και απειλές της Τουρκίας για δημιουργία τετελεσμένων στη Μεσόγειο στα ενεργειακά δεν πρέπει να υποτιμηθούν. Το στέλεχος του ΑΚΕΛ υποστήριξε ακόμη: Προς αυτή την κατεύθυνση, το βασικό μας στήριγμα είναι η διεθνής κοινότητα και η διεθνής νομιμότητα. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η σημερινή θλιβερή κατάσταση στο Κυπριακό δεν θα επηρεάσει αρνητικά τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας σε ένα βασικό εθνικό στόχο, την αξιοποίηση των φυσικών μας πόρων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Άγκυρα: Με αποφασιστικότητα οι εργασίες για ΦΑ στη Μεσόγειο
Φως σε 10 μέρες από τη γεώτρηση στον «Ονησίφορο»
Γεωτρήσεις και από ΕΝΙ - Αρχαία στον «Ερατοσθένη» (χάρτες)
Η Εζεκία Παπαϊωάννου υποστήριξε πως «διαφορετική θα ήταν η εικόνα εάν η Κυβέρνηση δεν καθυστερούσε τόσο πολύ το πρόγραμμα γεωτρήσεων στην ΑΟΖ μας, με τόσες αναβολές και εάν προχωρούσε έγκαιρα στη δημιουργία τερματικού υγροποίησης στην Κύπρο, κάτι που θα κατοχύρωνε το στρατηγικό ρόλο της Κύπρου ως ενεργειακού κόμβου στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου».

Οι Οικολόγοι με παρέμβασή τους απαιτούν όπως αποτραπούν τουρκικά τετελεσμένα στα ενεργειακά. «Εφιστούμε –αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους– την προσοχή στην Κυβέρνηση, αφού τόσο η ρητορική, όσο και ο διαφαινόμενος σχεδιασμός των Τούρκων, περιλαμβάνουν τη δημιουργία τετελεσμένων εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Αυτό άλλωστε προκύπτει και από την απάντηση του αρμόδιου Υπουργού σε ερώτηση του Προέδρου του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, κ. Γιώργου Περδίκη αναφορικά με το ενδιαφέρον της Τουρκίας για αγορά πλατφόρμας εξόρυξης. Το γεγονός ότι ο Υπουργός γνωρίζει όσα λαμβάνουν χώρα, μας κάνει να θεωρούμε αυτονόητη τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων από την Κυβέρνηση, προκειμένου να μην επιτραπεί στην Τουρκία να υλοποιήσει τους σχεδιασμούς της».

Το Κίνημα των Οικολόγων - Συνεργασία εκφράζει ικανοποίησή για τους σχεδιασμούς των ανάδοχων εταιρειών εξόρυξης υδρογονανθράκων, που είδαν το φως της δημοσιότητας και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων εργασίες και στο τεμάχιο 6, που η Τουρκία προκλητικά εξακολουθεί να θεωρεί ότι ευρίσκεται μέσα στα όρια της τουρκικής ΑΟΖ. Σημειώνουν παράλληλα με ικανοποίηση, ότι η κυπριακή Κυβέρνηση εφαρμόζει κατά γράμμα τις περιβαλλοντικές προϋποθέσεις με την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον.

Πρόεδρος: Εμεις προχωρούμε

Από τον Πεδουλά, όπου είχε παραστεί σε εκδήλωση, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε ότι η Κυβέρνηση προχωρά κανονικά στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της. Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ενέργειας, σε σχέση με πρόθεση της Τουρκίας για γεωτρήσεις το τελευταίο τετράμηνο του 2017 στη Μεσόγειο, τόνισε ότι η Λευκωσία πάντοτε θα τηρεί τη νομιμότητα. Σε περίπτωση, πρόσθεσε, που η Άγκυρα παραβιάσει τους διεθνείς νόμους και όσα το Δίκαιο της Θάλασσας προβλέπει, «θα υπάρξουν οι ανάλογες έντονες ενέργειες από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τα διεθνή σώματα, το Συμβούλιο Ασφαλείας και άλλα».