Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Και «υπηκοότητα» στους Μαρωνίτες



Επιτροπή υπό τον στενό συνεργάτη του Τ/κ ηγέτη Γκιουρντάλ Χιουντάογλου, άρχισε προγραμματισμό για την «επιστροφή Μαρωνιτών» στα χωριά τους στην κατεχόμενη Κύπρο.

Πληροφορίες από τα κατεχόμενα αναφέρουν ότι σε σύσκεψη που έγινε χθες στο λεγόμενο προεδρικό μέγαρο συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα που θα γίνουν και ορίστηκε υποεπιτροπή για επαφές με τη μαρωνίτικη θρησκευτική Ομάδα.

Η σύσκεψη έγινε (φωτό) υπό την προεδρία του «υφυπουργού προεδρίας» Γκιουρντάλ Χιουντάογλου και σε αυτή συμμετείχαν ο «υφυπουργός πρωθυπουργίας» Μετίν Μπέιογλου, ο «υφυπουργός» οικονομικών Κουντρέτ Ακάι, ο «υφυπουργός» εσωτερικών Γκιουρκάν Καρά, ο «διευθυντής» του «υπουργείου» Εξωτερικών Κεμάλ Κιοπρουλού, ο σύμβουλος της τουρκικής «πρεσβείας» Μπεϊαμί Καλίοντσου και ο «πρόεδρος” της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας» Αϊφέρ Σαΐτ Ερκμέν.

Παρόντες ήταν και στρατιωτικοί. Τα μαρωνίτικα χωριά Αγία Μαρίνα και Ασώματος είναι στρατόπεδα, ενώ και μέρος του χωριού Καρπάσια βρίσκεται υπό τον έλεγχο των τουρκικών στρατευμάτων. Κατά τη σύσκεψη, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη νομική, οικονομική και τεχνική διάσταση της επιστροφής των Μαρωνιτών. Αξιολογήθηκαν παράλληλα όσες εργασίες έγιναν για το θέμα αυτό και συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα. Η επόμενη συνεδρία της «επιτροπής» προγραμματίστηκε για τις 16 Αυγούστου.

 

Με επιφύλαξη δέχθηκαν την εξαγγελία οι Μαρωνίτες
Αποκαλυπτικός ως προς τα βήματα που θα γίνουν για τους Μαρωνίτες ήταν ο λεγόμενος αντιπρόεδρος του ψευδοκράτους, Σερντάρ Ντενκτάς. Ανέφερε ότι τα ζητήματα που απασχολούν την επιτροπή που διορίστηκε για το σκοπό αυτό είναι: Πώς θα επιστρέψουν οι Μαρωνίτες. Κάτω από ποιες συνθήκες θα τους επιστραφούν οι περιουσίες τους. Και κατά πόσο θα τους παραχωρηθεί η λεγόμενη υπηκοότητα του ψευδοκράτους. Οι σχεδιασμοί αφορούν, όπως τόνισε, τέσσερις χιλιάδες Μαρωνίτες, περιλαμβανομένων και όσων διαμένουν στον Κορμακίτη.

Ο Σ. Ντενκτάς εκτιμά ότι μπορεί να ενδιαφερθούν για επιστροφή δύο χιλιάδες. Αλλά για διαμονή περιόρισε στο ελάχιστο τον αριθμό. Οι περισσότεροι, εξήγησε, θα ενδιαφέρονται για διαμονή τα Σαββατοκυρίακα και τις γιορτές. Υποστήριξε ότι η «υπηκόοτητα» θα δοθεί σε όσους Μαρωνίτες επιστρέψουν στα κατεχόμενα για να μη νιώθουν μειονότητα όπως στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα στο περιουσιακό, γιατί περιουσίες Μαρωνιτών δόθηκαν σε Τούρκους πολίτες και παρέπεμψε τη λύση στην επιτροπή που συστάθηκε υπό τον συνεργάτη του Ακιντζί.

«Ας έρθουν», ανέφερε ο Σ. Ντενκτάς, «και θα ζούν υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση. Εάν θέλουν υπηκοότητα θα την έχουν. Εάν θέλουν άσπρη κάρτα, θα τους χορηγηθεί ώστε να μπορούν να διακινούνται ελεύθερα».

Ο Σ. Ντενκτάς που διεκδικεί την πατρότητα των προτάσεων για τους Μαρωνίτες και την Αμμόχωστο, ανέφερε ότι παρόμοια θα είναι η προσφορά και στους Βαρωσιώτες. Η πρότασή του είναι να ανοίξει η πόλη υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, να κληθούν οι ιδιοκτήτες των περιουσιών να γυρίσουν πίσω και να αναλάβουν την ανοικοδόμησή της. Η πρόταση του, ανέφερε, θα εμπλουτιστεί. Θα γίνει μελέτη για τις επενδύσεις και την ανοικοδόμηση.

Σε ερώτηση κατά πόσο ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υιοθετούν τις θέσεις του, ο Σ. Ντενκτάς ανέφερε ότι σε γενικές γραμμές συμφωνούν μαζί του. Όπως είπε, αυτές οι προτάσεις βρίσκονταν ενώπιον του Ραούφ Ντενκτάς όταν άνοιξε τα οδοφράγματα, αλλά αφέθηκαν για προώθηση αργότερα.

Μίλησε με Αμερικάνους για το Βαρώσι

Ο Σερντάρ Ντενκτάς υποστήριξε ότι συζήτησε την πρόταση για το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου και με Αμερικάνους, χωρίς να τους κατονομάζει. Θέλησε να βολιδοσκοπήσει όπως ανέφερε τις αντιδράσεις τους και αυτοί ξαφνιάστηκαν αλλά και ενθουσιάστηκαν με τις ιδέες του. Ανέφερε ότι είναι πρόθυμοι να συνεισφέρουν οικονομικά, κάτι που είναι συμβατό με το διεθνές δίκαιο. Αφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η διοίκηση της Αμμοχώστου να μην μείνει για πάντα στην τουρκοκυπριακή πλευρά. Παραπέμποντας αυτό να εξεταστεί στο πλαίσιο μιας λύσης. Η μπάλα υπέδειξε βρίσκεται στο γήπεδο των ελληνοκυπρίων. Αν θέλουν να ανταποκριθούν ας το κάνουν. Αν όχι ας αντιδράσουν. Ο Σ. Ντενκτάς υποστήριξε ότι δεν θα βγει ζημιωμένη η τουρκοκυπριακή πλευρά.

Ο Ντουρτουράν προκαλεί Ακιντζί

O Αλπάι Ντουρτουράν, από τα ιστορικά στελέχη της τ/κ αριστεράς, τόνισε ότι εγκατάλειψη των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό επειδή δεν έχει εξευρεθεί λύση, σημαίνει πρόκληση της διεθνούς κοινότητας ανάλογης αυτής της Βόρειας Κορέας. Ο ίδιος ανέφερε ότι δεν είναι ρεαλιστικό το σενάριο ύπαρξης δύο κρατών από την Κύπρο στους κόλπους της ΕΕ. Η υποχρέωση της διασφάλισης της ασφάλειας ανήκει στην ενωμένη Κύπρο, πριν και πάνω από τις εγγυήτριες δυνάμεις.

Ο Ερντογάν ενισχύει το ψευδοκράτος

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε να ενισχύσει οικονομικά το ψευδοκράτος. Σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα Κίπρις Πόστασι η προεδρική οδηγία για ενίσχυση των κατεχομένων δεν έχει επιβεβαιωθεί, ωστοσο σημειώνει ότι στην περίπτωση που η Αγκυρα κλείσει την κάνουλα της οικονομικής ενίσχυσης, το ψευδοκράτος δεν θα έχει οικονομικούς πόρους. Εάν ευσταθεί η πληροφορία αναφέρει το δημοσίευμα αυτό σημαίνει ότι μετά την αποτυχία εξεύρεσης λύσης, θα αρχίσουν να ασχολούνται με τα εσωτερικά τους.

Πηγή κειμένου: 

philenews