Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Ικανοποιημένη η Λευκωσία από τις αναφορές Γκουτιέρες στην Κυπριακή Δημοκρατία



Πλήρως ικανοποιημένη είναι η Λευκωσία από τις τοποθετήσεις που έγιναν στη σύνοδο της Γενεύης τόσο από τον ΓΓ του ΟΗΕ, όσο από τον Πρόεδρο της Κομισιόν και τον υπουργό εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. 

Παράλληλα πηγές της Κυπριακής προεδρίας σημείωναν πως ο ΓΓ του ΟΗΕ στις δημόσιες δηλώσεις του έκανε δύο φορές αναφορά στη «Κυπριακή Δημοκρατία» και με τον τρόπο αυτό «άδειασε» τον Τούρκο υπουργό εξωτερικών και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη οι οποίοι είχαν αναφέρει ότι δεν αναγνωρίζουν τη Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης σε δηλώσεις του στη Γενεύη σημείωσε πως  «σήμερα είναι η αρχή ενός διαλόγου, δεν θα είναι εύκολος ο δρόμος, δεν θα είναι εύκολη η διαδικασία αλλά είμαστε εδώ για να αξιοποιήσουμε αυτή τη διαδικασία, που ελπίζουμε να οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα».

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι κατά τις τοποθετήσεις των μερών στο πρώτο μέρος της Διάσκεψης δεν προέκυψε κάτι καινούργιο από όσα είναι γνωστά για τις θέσεις των εμπλεκομένων. «Δεν αναμέναμε σε αυτό το στάδιο να ακούσουμε κάτι διαφορετικό», ανέφερε.

Είπε ακόμη ότι από όλες τις εισηγήσεις που ακούστηκαν στο τραπέζι η μόνη συγκροτημένη ήταν αυτή του κ. Αναστασιάδη και για την οποία ακούστηκαν ενθαρρυντικά σχόλια από κάποιους από τους συμμετέχοντες.
Σημείωσε επίσης ότι θα υπάρξει νέα συνάντηση το απόγευμα  ενώ υπάρχει και πρόθεση για συνέχιση και αύριο και «αναλόγως θα δούμε πώς προχωρούμε».