Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Έτσι η Κύπρος θα αντιμετωπίσει τον "Πορθητή"



Η προκλητικότητα και επιθετικότητα της Τουρκίας εκφράστηκε με τον πιο σαφή τρόπο πριν από λίγες μέρες, μετά την οδηγία που εξέδωσαν οι τουρκικές υδρογραφικές υπηρεσίες για την διεξαγωγή γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και εντός κυπριακής ΑΟΖ, με πρωταγωνιστή τον «Πορθητή».

Όπως ήταν αναμενόμενο, η Κύπρος δεν θα μπορούσε να μείνει αδιάφορη και δίχως μια αντίδραση για να αντιμετωπίσει με τα σωστά μέσα, το νέο «χτύπημα» της Άγκυρας.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, δήλωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες και γίνονται συζητήσεις σε διπλωματικό επίπεδο με σκοπό να υπάρξει η κατάλληλη προεργασία, ενώ προσέθεσε ότι  επόμενο σημείο – σταθμός είναι το Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Ρουμανία, στις 9 Μαΐου.

Το περασμένο Σάββατο 4 Μαΐου κατατέθηκαν στον Γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών οι γεωγραφικές συντεταγμένες του ορίου της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στη βάση της μέσης γραμμής μεταξύ της κυπριακής Δημοκρατίας και της Τουρκίας, ενώ όπως είχε δηλώσει ο Κύπριος ΥΠΕΞ θα γίνει και η σχετική δημοσίευση στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας.

Ποιες οι επόμενες επαφές του Χριστοδουλίδη

Εν συνεχεία ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα αναχωρήσει αύριο το πρωί με προορισμό το Παρίσι, όπου θα πραγματοποιήσει μονοήμερη επίσκεψη εργασίας, κατά την οποία θα έχει σειρά επαφών με επίκεντρο τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ, τις διμερείς σχέσεις και ενεργειακά θέματα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο κ. Χριστοδουλίδης θα έχει το απόγευμα της Τρίτης κατ’ ιδίαν συνάντηση και συνομιλίες στο γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών με τον ομόλογό του Jean-Yves Le Drian, κατά τις οποίες αναμένεται να συζητηθούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ, να ανασκοπηθεί το πλήρες φάσμα των διμερών σχέσεων Κύπρου-Γαλλίας και να ανταλλαγούν απόψεις για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών, εντός και εκτός του πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με έμφαση στα ενεργειακά θέματα. Θα συζητηθούν, επίσης, περιφερειακά και διεθνή ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος.

Ακολούθως, θα έχει χωριστές συναντήσεις με τη Γαλλίδα Υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Amélie de Montchalin και την Υφυπουργό Άμυνας Geneviève Darrieussecq.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, θα συναντηθεί με τον Γερουσιαστή Christian Cambon, Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών, Άμυνας και Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλικής Γερουσίας.

Το πρόγραμμα επαφών του Υπουργού Εξωτερικών στη γαλλική πρωτεύουσα θα ολοκληρωθεί το βράδυ της ίδιας μέρας με συνάντηση με τον Stéphane Michel, Διευθυντή Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής της γαλλικής πολυεθνικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου TOTAL, η οποία δραστηριοποιείται στην κυπριακή ΑΟΖ.

Κατηγορηματική στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Την «ξεκάθαρη» θέση της ΕΕ εναντίον των προθέσεων της Τουρκίας να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ επανέλαβε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα εξωτερικής πολιτικής Μάγια Κοτσίγιανιτς, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι διπλωματικές επαφές με αυτόν το στόχο θα συνεχιστούν.

«Έχουμε μια ξεκάθαρη τοποθέτηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου 2018, οπότε καταδικάσαμε σαφώς τις συνεχιζόμενες παράνομες πράξεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.

Αυτό το Σαββατοκυριάκο εκφράσαμε σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις προθέσεις της Τουρκίας να πραγματοποίησει γεωτρήσεις στην τουρκική ΑΟΖ», είπε η Μ. Κοτσίγιανιτς, καλώντας την Τουρκία να «δείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και να απόσχει από κάθε παράνομη ενέργεια».

Κληθείσα να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με το ποια θα ήταν η «κατάλληλη απαντήση» της ΕΕ με την οποία προειδοποίησε την Τουρκία στην πρόσφατη δήλωσή της η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι, η εκπρόσωπος αρνήθηκε να προβεί σε «εικασίες» καθώς, όπως είπε, στόχος της ΕΕ είναι να αποτραπούν οι εν λόγω ενέργειες ενώ σημείωσε ότι οι «διπλωματικές επαφές θα συνεχιστούν».

Πηγή κειμένου: 

onalert.gr