Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Έτοιμη για τις επόμενες γεωτρήσεις η Κύπρος



Ανοίγει ο δρόμος για τις επόμενες γεωτρήσεις στην Κύπρο, οι οποίες θα πραγματοποθηθούν στα τεμάχια 6, 7 και 10 της κυπριακής ΑΟΖ, καθώς η συλλογή των απαραίτητων στοιχείων για τη λεπτομερή μορφολογία και κατάσταση του βυθού ολοκληρώθηκε.

Οι τελευταίες έρευνες, αναφέρει το philenews, που ξεκίνησαν στις αρχές περασμένου Μαΐου, έγιναν από το ειδικό σκάφος για τέτοιες δραστηριότητες «Deep Helder» και με τη βοήθεια υποβρύχιων τηλεκατευθυνόμενων ρομπότ.

Το σκάφος αναχώρησε αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, οι οποίες ολοκληρώθηκαν πριν από τη λήξη του αρχικού χρονοδιαγράμματος, αφού υπήρξαν ευνοϊκές συνθήκες τόσο σε σχέση με τη θάλασσα όσο και με τον βυθό στα σημεία των ερευνών.

Οι έρευνες επικεντρώθηκαν γύρω από το κοίτασμα «Καλυψώ» στο τεμάχιο 6 και τις προεκτάσεις του στο τεμάχιο 7, αλλά και τα όριά του προς το τεμάχιο 10. Επίσης, επικαλύπτουν την περιοχή του κοιτάσματος «Γλαύκος», όπως και άλλους στόχους στην ευρύτερη περιοχή ένθεν και ένθεν των ορίων των τεμαχίων 6 και 10, όπου έχουν εντοπιστεί για σκοπούς ερευνητικής γεώτρησης ελπιδοφόροι στόχοι.

 Πρόκειται για στόχους επόμενων γεωτρήσεων τόσο για λογαριασμό των TOTAL – Eni στα τεμάχια 6 και 7, όσο και επόμενη γεώτρηση ή γεωτρήσεις –περιλαμβανομένης επιβεβαιωτικής στον «Γλαύκο»– της ExxonMobil – Qatar Petroleum στο τεμάχιο 10.

Με βάση και μέρους των στοιχείων που συλλέχθηκαν από το νορβηγικό «Deep Helder», όσο και αυτά προηγούμενων εξειδικευμένων ερευνών με το ερευνητικό σκάφος «Nautical Gео», προγραμματίζεται ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα υποβληθούν όλες οι μελέτες και θα ολοκληρωθεί η περίπλοκη διαδικασία εξέτασης και έκδοσης και των περιβαλλοντικών αδειών.

Οι αιτήσεις για τις περιβαλλοντικές άδειες προβλέπεται ότι θα γίνουν ανά «ομάδα» γεωτρήσεων και όχι για κάθε γεώτρηση ξεχωριστά.