Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 -

Διάβημα προς ΗΠΑ για την τουρκική Navtex



Ερωτηματικά εγείρονται από την ενέργεια της Τουρκίας να εμπλέξει και τις ΗΠΑ στις ενέργειές της εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Η Άγκυρα προχώρησε σε έκδοση Navtex με την οποία δεσμεύει για τη Δευτέρα θαλάσσια περιοχή που περιλαμβάνει τμήματα των τεμαχίων «5» και «6» της κυπριακής ΑΟΖ, ανοιχτά της Πάφου, και στην οποία αναφέρεται ότι εκδόθηκε για άσκηση πλοίου του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.

Όπως ανακοινώθηκε το σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ θα ρυμουλκήσει υποβρύχια συσκευή.

Η Λευκωσία, πέρα από την έκδοση anti-Navtex, κάλεσε την Aμερικανίδα πρέσβη για εξηγήσεις. Η κ. Ντόχερτι στα ερωτήματα που τέθηκαν από πλευράς Κυπρίων αξιωματούχων δήλωσε άγνοια για το θέμα.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, «μας έχει εκπλήξει ότι η τουρκική Navtex αναφέρεται και σε συμμετοχή αμερικανικού πολεμικού σκάφους, για αυτό έχουμε αποταθεί από χθες (σ.σ. το Σάββατο) στην Αμερικανίδα πρέσβειρα που δεν γνώριζε, θα πληφορείτο και θα μας έλεγε».

Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα προβεί σε παραστάσεις προς τις ΗΠΑ, αναμένοντας αναμένεται να ξεκαθαρίσει περισσότερο το σκηνικό. Όπως είπε: «Θα ακολουθήσουν τη Δευτέρα διαβήματα προς Ουάσινγκτον».