Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: «Τρίτη τουρκική εισβολή οι ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ»



Με τρίτη τουρκική εισβολή στην Κύπρο παρομοίασε ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος τις ενέργειες της Άγκυρας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και ζήτησε αλλαγή πορείας στο Κυπριακό.

Στην πασχαλινή εγκύκλιό του που διαβάστηκε σε όλους τους ιερούς ναούς της ελεύθερης Κύπρου, ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου ανέφερε ότι υπήρξε αδικαιολόγητη αδυναμία στην αντιμετώπιση της νέας τουρκικής επιθετικότητας.

«Δεν υπάρχουν περιθώρια για νέα σφάλματα και πλέον δεν επιτρέπεται η όποια ολιγωρία», ανέφερε ο μακαριώτατος, προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να υπάρξουν νέες υποχωρήσεις, προκειμένου να συγκατανεύσει η τουρκική πλευρά σε επιστροφή στις συνομιλίες.

«Οι πανικόβλητες υποχωρήσεις ποτέ δεν περιορίζουν τη θρασύτητα του εχθρού», ανέφερε και πρόσθεσε ότι έχει καταδειχθεί πως η Τουρκία θέλει τον διάλογο για να θέτει συνεχώς νέες απαιτήσεις.

Ο αρχιεπίσκοπος υποστήριξε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πρέπει να εμπλακεί σε νέο διάλογο εάν δεν υπάρξει άρση των νέων τετελεσμένων και σαφείς ενδείξεις για την ειλικρίνεια των προθέσεων της Τουρκίας και ανέφερε ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για αλλαγή πορείας στο Κυπριακό.

Παράλληλα, ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης της αποτρεπτικής δύναμης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της προσέγγισης ισχυρών χωρών που έχουν ζωτικά συμφέροντα στην περιοχή.