Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

AP:«Οι χαμένες ευκαιρίες να σταματήσουν τον κατά συρροή δολοφόνο της Κύπρου..»



Με ένα εκτενές δημοσίευμα το Associated Press αναφέρεται στην «εξέταση των χαμένων ευκαιριών να σταματήσουν τον κατά συρροή δολοφόνο», φιλοξενώντας δηλώσεις από τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση.

 Αρχικά, παραθέτει το ιστορικό της υπόθεσης με την ομολογία του αξιωματικού της Εθνικής Φρουράς ότι σκότωσε πέντε αλλοδαπές γυναίκες και τις κόρες τους. Η αστυνομία εντόπισε σορούς σε ένα πλημμυρισμένο μεταλλείο, σε μια τοξική λίμνη και σε ένα πεδίο βολής του στρατού.

«Μέρος αυτής της τραγικής υπόθεσης είναι τα ερωτήματα για την πιθανή αδράνεια ή αδιαφορία της Αστυνομίας, η οποία επέτρεψε στον ύποπτο να συνεχίζει να σκοτώνει για περίπου 2, 5 χρόνια, μετά την αναφορά για εξαφάνιση του πρώτου θύματος», αναφέρει το δημοσίευμα.

Παράλληλα, γίνεται αναφορά στην δεύτερη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα επτά θύματα έξω από το Προεδρικό στη Λευκωσία την Παρασκευή, οι συμμετέχοντες εξέφρασαν τις ανησυχίες του ο ρατσισμός και η οικονομική ανισότητα ήταν ανάμεσα στους λόγους της τραγωδίας. Πολλές γυναίκες από τις Φιλιππίνες δουλεύουν ως οικιακές βοηθοί στην Κύπρο και τέσσερα από τα θύματα κατάγονταν από τη συγκεκριμένη χώρα.

Στο δημοσίευμα η Katarzyna Kyrlitsias, η οποία κατάγεται από την Πολωνία αλλά είναι παντρεμένη με Κύπριο, δήλωση: «Εάν έλειπε μια Κύπρια γυναίκα για τόσο μεγάλο διάστημα, σίγουρα θα έκαναν κάτι. Αλλά επειδή είμαστε αλλοδαπές, νομίζουν ότι κανείς δεν θα τις βρει, κανείς δεν θα ψάξει γι αυτές».

Κάτοικοι της Κύπρου, ακτιβιστές για τα δικαιώματα των μεταναστών και κυβερνητικοί αξιωματούχοι θέλουν να ξέρουν εάν και πώς ακριβώς η αστυνομία κατάφερε να «συνεισφέρει» στις δολοφονίες αντί να τις αποτρέψει, αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα.

Σύμφωνα με το AP, η Γιώτα Παπαδοπούλου είχε ρωτήσει την αστυνομία το 2016 για την εξαφάνιση της Livia Florentina Bunea και της 8χρονης κόρης της, αλλά η αστυνομία είχε αναφέρει τότε ότι είχε πολλούς λόγους να πιστεύει ότι τα δύο πρόσωπα είχαν πάει στα κατεχόμενα.

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και στις καταγγελίες του Λού Κουτρουκίδη, ο οποίος είχε κάνει καταγγελία για την εξαφάνιση της Mary Rose Tiburcio’s αλλά του είχαν απαντήσει, σύμφωνα πάντα με τα όσα αναφέρει το AP, ότι «είναι πολύ ηλικιωμένος για να ασχολείται με γυναίκες από τις Φιλιππίνες».

Αναφορά γίνεται και στην Lissa Jataas, η οποία καταγγέλλει ότι πάνω από 14.000 Φιλιππινέζες βιώνουν διάκριση και εκμετάλλευση. Επίσης, αναφέρει ότι ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων από τις Φιλιππίνες πληρώνονται μόλις 400 ευρώ τον μήνα δουλεύοντας πολλές ώρες, ενώ οι εργοδότες τους κρατούν τα διαβατήρια τους.

Η Ester Beatty, Πρόεδρος του Federation of Filipino Organizations στην Κύπρο, ευχήθηκε οι δολοφονίες να λειτουργήσουν ως αφύπνιση γι' αυτού του είδους εργοδότες.

Τέλος, η Kyrlitsias με καταγωγή από την Πολωνία ανέφερε στο AP ότι: «Η Κύπρος είναι μια όμορφη χώρα και πραγματικά ασφαλής. Αλλά με αυτό που συμβαίνει τώρα είναι δύσκολο να νιώσουμε ασφαλείς γιατί δεν ξέρεις ποιος θα σου γράψει μήνυμα».