Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Αναστασιάδης: Θέλουμε πατρίδα επανενωμένη, όχι παραδομένη



Διαβεβαίωση στον Κυπριακό λαό έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, κάνοντας ξεκάθαρο προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να παρουσιάσει λύση αν δεν θεωρεί ότι είναι προς όφελός του.

«Γνοιαζόμαστε πριν και πάνω από όλα για να δούμε επιτέλους το εθνικό μας πρόβλημα να αντιμετωπίζεται κατά τρόπο όπως και η ιδιότητα μας ως ευρωπαϊκό κράτος,” είπε, τονίζοντας πως είναι αδιανόητο να πιστεύουν κάποιοι ότι μπορεί η Κύπρος να μετατραπεί σε προτεκτοράτο της Τουρκίας.

Σε χαιρετισμό του στο φεστιβάλ «Διονύσια» ψες στο Στρουμπί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε πως «είμαι έτοιμος για συμβιβασμούς αν αισθάνομαι ότι η χώρα μας είναι πραγματικά ανεξάρτητη και κυρίαρχη, ότι δεν ελέγχεται και δεν θα ελέγχεται από την Τουρκία, ότι θα υπηρετεί τα συμφέροντα των Κυπρίων και όχι της όποιας τρίτης χώρας,» προσθέτοντας πως μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια κινήθηκε.

Οφείλω, σημείωσε, «να ομολογήσω και γνωρίζω πως είναι πολλοί αυτοί που έχουν απογοητευτεί από τα αποτελέσματα.

Την ίδια ώρα ωστόσο διαβεβαίωσε ότι δεν ήταν και δεν είναι δυνατόν χάρη απλά μιας μορφής λύσης, που θα κατέρρεε την επομένη, απλώς να έρθει πίσω και να πει, “πετύχαμε μια λύση που στο τέλος τους μόνους που θα εξυπηρετούσε είναι εκείνους που ήθελαν μόνιμη στρατιωτική παρουσία, μόνιμη στρατιωτική βάση, μόνιμα εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα.”

Αυτό, υπέδειξε, “είναι αντίθετο με τις ευρωπαϊκές αρχές, με την ευρωπαϊκή μας ιδιότητα, με την ευρωπαϊκή μας ταυτότητα”.

Συνεπώς, διαβεβαίωσε, “θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες γιατί θέλουμε επανενωμένη την πατρίδα μας, αλλά όχι παραδομένη στην Τουρκία”.