Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 -

Αναστασιάδης: Λιβελογραφήματα τα περί εμπλοκής του ονόματός μου σε ξέπλυμα ρώσικου χρήματος..



Λύπη εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης γιατί για μια ακόμα φορά στοχοποιείται τόσο ο ίδιος όσο και η Κύπρος με λιβελογραφήματα, τα οποία ουδόλως ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, είπε ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι «τα όσα αναφέρονται ως “ευρήματα” σε συγκεκριμένη ιστοσελίδα του εξωτερικού υπήρξαν αντικείμενο συστηματικής διερεύνησης από τις αρμόδιες ερευνητικές και ανακριτικές Αρχές πολλών χωρών, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ (FinCEN), και εις ουδεμία περίπτωση είτε το όνομα του Προέδρου είτε του πρώην δικηγορικού γραφείου του δεν ευρέθη υπό διερεύνηση ως εμπλεκόμενο, όπως κακώς αναφέρεται με τους ψευδείς ισχυρισμούς που καταγράφονται στην εν λόγω ιστοσελίδα». Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εκφράζει, όμως, τη λύπη και την απογοήτευσή του διότι ευρέθη κυπριακό έντυπο που αναδημοσιεύει τους σχετικούς λίβελους, ενισχύοντας την επιχειρούμενη δυσφήμιση της χώρας μας και του ιδίου του Προέδρου, πρόσθεσε ο Κύπριος Εκπρόσωπος.
Αναφερόμενος στην ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, ο κ. Προδρόμου σημείωσε ότι τα σχετικά ερωτήματα που θέτει μπορεί να απαντηθούν μέσα από δηλώσεις που είχε κάνει ο τότε αρμόδιος Υπουργός Νεοκλής Συλικιώτης, του ΑΚΕΛ, εξηγώντας πώς και γιατί παραχωρήθηκε η κυπριακή υπηκοότητα για την οποία γίνεται λόγος στην εφημερίδα Cyprus Weekly το 2010.

Κατέληξε λέγοντας ότι στις δηλώσεις του εκείνες «που είχε αναπαράγει σε δημοσίευμα η βρετανική εφημερίδα The Guardian στις 18 Μαρτίου 2013 ο κ. Συλικιώτης υπογράμμιζε ότι η συγκεκριμένη υπηκοότητα είχε παραχωρηθεί από την Κυβέρνηση Χριστόφια επειδή πρόσφερε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στην Κυπριακή Δημοκρατία, λαμβανομένων υπόψη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του» και ότι «συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος που δικαιολογούν την πολιτογράφηση».
Υπενθυμίζεται ότι επικαλούμενο στοιχεία διαλυθείσας λιθουανικής τράπεζας, η ξένη ιστοσελίδα συνέδεσε χθες το δικηγορικό γραφείο Νίκου Αναστασιάδη με ρωσικό δίκτυο ξεπλύματος μαύρου χρήματος, λίγο πριν την εκλογή του στην προεδρία της Δημοκρατίας. 

Για ψευδείς ειδήσεις και σκοπιμότητες κάνει λόγο το δικηγορικό γραφείο «Νίκος Χρ. Αναστασιάδης» 

Επίσης, το δικηγορικό γραφείο «Νίκος Χρ. Αναστασιάδης», σε ανακοίνωσή του σε απάντηση των ισχυρισμών της πλατφόρμας OCCRP, σημειώνει ότι ουδέποτε το γραφείο βρέθηκε υπό διερεύνηση και προτίθεται να κινηθεί δικαστικώς εναντίον των όσων μέσα από ψευδείς ειδήσεις και λιβελογραφήματα, και με καθαρά πολιτικές σκοπιμότητες, θέλουν να πλήξουν την φήμη του γραφείου.

Παράλληλα, προσθέτει, επιφυλάσσει πλήρως τα δικαιώματά του εναντίον κυπριακών εντύπων που αναδημοσίευσαν τα λιβελλογραφήματα.

Στην ανακοίνωση, την οποία υπογράφει ο Στάθης Λεμής, Διευθύνων Σύμβουλος του δικηγορικού γραφείου «Νίκος Χρ. Αναστασιάδης ΔΕΠΕ», σε απάντηση των ισχυρισμών της πλατφόρμας (OCCRP) παρατηρεί ότι είναι η «πολλοστή φορά που για καθαρά πολιτικές σκοπιμότητες επιχειρείται δια ψευδών και παραπλανητικών ειδήσεων να στοχοποιηθεί το δικηγορικό μας γραφείο».

 Σημειώνει ότι είναι «καλά γνωστό πως τα όσα αναφέρονται ως στοιχεία που τάχα εμπλέκουν εταιρείες του δικηγορικού μας γραφείου σε υποθέσεις ξεπλύματος βρώμικου χρήματος αποτέλεσαν αντικείμενο διερεύνησης από ανακριτικές αρχές ανάλογων αδικημάτων από υπηρεσίες διαφόρων χωρών μεταξύ των οποίων και εκείνες των Ηνωμένων Πολιτειών».

«Εις ουδεμία των ερευνών», τονίζει, «διεφάνη είτε ότι το δικηγορικό μας γραφείο είτε οποιαδήποτε εταιρεία πελατών μας εμπλέκεται σε ανάλογα αδικήματα. Ως εκ τούτου, ουδέποτε το δικηγορικό γραφείο ευρέθη υπό διερεύνηση».

Παράλληλα επισημαίνει ότι το «χείριστο είναι πως η εν λόγω πλατφόρμα επικαλείται πληροφορίες όχι από τις ερευνώσες αρχές αλλά από αμφιβόλου αξιοπιστίας πήγες».

Στην ανακοίνωση, ο κ. Λεμής τονίζει ότι το γραφείο δεν προτίθεται να ασχοληθεί «με τις αθλιότητες των λιβελογραφημάτων της εν λόγω πλατφόρμας. Είναι όμως πρόθεσή μας να κινηθούμε δικαστικώς εναντίον των όσων μέσα από ψευδείς ειδήσεις και λιβελογραφήματα, και με καθαρά πολιτικές σκοπιμότητες, θέλουν να πλήξουν την φήμη του δικηγορικού μας γραφείου».

«Εκείνο που μας θλίβει», προσθέτει, «είναι η απαράδεκτη αναδημοσίευση ανάλογων λιβελογραφημάτων από Κυπριακά έντυπα, εναντίον των οποίων και επιφυλάσσουμε πλήρως τα δικαιώματά μας».