Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Αναστασιάδης: Ημέρα σεβασμού προς τους αγωνιστές της ελευθερίας



Ο κυπριακός Ελληνισμός τιμά σήμερα την επέτειο έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59.

Στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη στη Λευκωσία εψάλη πανηγυρική δοξολογία, χοροστατούντος του αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και των επισήμων. Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος. Ακολούθησε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στα Φυλακισμένα Μνήματα από τον Πρόεδρο Αναστασιαδη και τον Π. Καμμένο.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε δήλωσή του μετά τη δοξολογία ανέφερε ότι η σημερινή μέρα είναι ημέρα σεβασμού προς τους αγωνιστές της ελευθερίας και προς όσους επέτρεψαν, έστω και αν ο τελικός στόχος δεν επετεύχθη, να δημιουργήσουμε μια χώρα με διεθνή και έντονη παρουσία, στην οποία προστατεύονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Το χρέος μας, έναντι όσων θυσιάστηκαν θα το ξεπληρώσουμε, αν κατορθώσουμε ενωμένοι να αποκαταστήσουμε την ενότητα του κράτους, την απαλλαγή από την κατοχή και τη δημιουργία συνθηκών μιας πραγματικά ευρωπαϊκής χώρας, που να σέβεται και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων ανεξαιρέτως των κατοίκων της» τόνισε ο κ. Αναστασιάδης.

Από την πλευρά του ο κ. Καμμένος μετά τη δοξολογία είπε: «Με πολύ σεβασμό στους ήρωες και τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ βρισκόμαστε εδώ για να προσκυνήσουμε στα Φυλακισμένα Μνήματα εκείνους που αντιστάθηκαν κρατώντας ψηλά τη σημαία του Ελληνισμού δίνοντας και το αίμα τους για την εθνική ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα. Ο Ελληνισμός ενωμένος προχωρά στο μέλλον».

O κ. Καμένος συνεχάρη τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και όλους τους πολίτες της Κύπρου. «Με σκληρούς αγώνες έβγαλαν την Κύπρο από το μνημόνιο. Είναι πλέον η σειρά της Ελλάδας. Αυτό σημαίνει ότι από δω και πέρα έρχονται πολύ καλύτερες μέρες για όλο τον Ελληνισμό. Παρακολουθούμε τις συνομιλίες για το Κυπριακό, στηρίζουμε την Κυπριακή Δημοκρατία στις αποφάσεις τις οποίες θα λάβει, είμαστε δίπλα της για μια λύση βιώσιμη η οποία, βεβαίως, θα διασφαλίζει τα εθνικά δίκαια».

Ερωτηθείς για την κατάσταση της οικονομίας στην Ελλάδα, ο κ. Καμμένος είπε, μεταξύ άλλων, ότι «φαίνεται πως μέχρι το Πάσχα, ή λίγες μέρες μετά το Πάσχα, και η Ελλάδα θα ακολουθήσει την Κύπρο στην έξοδο από τη θλιβερή αυτή εποχή που ζήσαμε και θα προχωρήσουμε σε μια νέα εποχή, όπου θα έρθει πάλι η ανάπτυξη και το χαμόγελο».

Στις 4 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί στο Κλειστό Γυμναστήριο «Τάσσος Παπαδόπουλος - Ελευθερία» στη Λευκωσία, ο επίσημος εορτασμός της εθνικής επετείου με την παρουσίαση του θεατρικού «Πορεία προς την αθανασία - Ευαγόρας Παλληκαρίδης». Ο Παλληκαρίδης ήταν ο νεώτερος -και ο τελευταίος- αγωνιστής της ΕΟΚΑ που εκτελέστηκε στην αγχόνη από τους Βρετανούς αποικιοκράτες, όταν ήταν μόλις 17 χρονών, μετά την καταδίκη του σε θάνατο για μεταφορά όπλου.