Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ακιντζί: Λύση ομοσπονδίας ή παραιτούμαι



Με τον πρωτοσέλιδο τίτλο "Εάν η ομοσπονδία είναι χαλαρή ο Ακιντζί δεν μπορεί να μείνει στο προεδρικό", η εφημερίδα τουρκοκυπριακή εφημερίδα "Κίπρις Ποστασί" αναφέρεται στη σύσκεψη τον περασμένο Απρίλιο στα κατεχόμενα , κατά την οποία ο Μουσταφά Ακιντζί, φέρεται να είπε στον Τούρκο υπουργό εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ότι από το να θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων λύση χαλαρής ομοσπονδίας ή άλλου μοντέλου «προτιμά να παραιτηθεί».

Το δημοσίευμα, αναφέρεται σε δηλώσεις του Προέδρου του κόμματος Αναγέννησης, Ερχάν Αρικλί, ο οποίος ήταν παρών στη σύσκεψη στις 20 Απριλίου 2018 και μετέφερε την εικόνα ότι ο Μουσταφά Ακιντζί επέμεινε πολύ στο θέμα της ομοσπονδίας και χρησιμοποίησε τη λέξη παραίτηση.

 

Κατά τον Ερχάν Αρικλί, όπως γράφει η "Κίπρις Ποστασί", η ιδέα της «χαλαρής ομοσπονδίας» προέκυψε πρώτη φορά στη σύσκεψη με τον Τούρκο υπουργό εξωτερικών. Εκείνη την νύχτα ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε σε παραίτηση, πρόσθεσε ο κ. Αρικλί λέγοντας ότι εάν σήμερα οι πλευρές αποφασίσουν να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις για μια χαλαρή ομοσπονδία «ο κ. Ακιντζί μπορεί να παραιτηθεί και να γίνει πρόεδρος κόμματος κάνοντας αντιπολίτευση».

Κατά τον Πρόεδρο του κόμματος Αναγέννησης εκείνη η σύσκεψη ήταν κομβικό σημείο για τις σχέσεις Ακιντζί – Τουρκίας. Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών, είπε ο Ερχάν Αρικλί, που ήταν αυτόπτης μάρτυρας, ανέφερε ότι «πρέπει να συζητήσουμε και λύση δύο κρατών και συνομοσπονδία», με τον Μουσταφά Ακιντζί να δηλώνει ότι «εγώ εκλέγηκα για να διαπραγματευτώ ομοσπονδία, δεν μπορώ να πω σε εκείνους που με εξέλεξαν ότι η ομοσπονδία δεν μπορεί να υπάρξει, εάν χρειαστεί θα παραιτηθώ».

 

Ο Αρικλί υποστήριξε ότι ο Ακιντζί συμπεριφέρθηκε σωστά σύμφωνα με τις δικές του αρχές. «Εάν η χαλαρή ομοσπονδία έρθει στην ατζέντα της διεθνούς κοινότητας κατά σοβαρό τρόπο και γίνει αποδεκτή από την Τουρκία, τον Αναστασιάδη και την κοινότητά του, δώσουν την έγκρισή τους και οι άλλες εγγυήτριες δυνάμεις, ο κ. Ακιντζί λέει ‘εγώ εκλέγηκα για την ομοσπονδία, δεν συζητώ κάτι άλλο`. Εάν αρχίσουν συνομιλίες για χαλαρή ομοσπονδία, ο κ. Ακιντζί θα πρέπει να αξιολογήσει τη θέση του, να παραιτηθεί και να περάσει στην προεδρία ενός άλλου αριστερού κόμματος κάνοντας αντιπολίτευση. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάτι τέτοιο», ανέφερε.

Ο Ερχάν Αρικλί μίλησε για πικρία του Τούρκου υπουργού εξωτερικών από εκείνη την σύσκεψη, στην οποία αναφέρθηκε ο ίδιος ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου όταν ξανάρθε στο νησί (μετά τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία).