Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Ακιντζί: Για «δύο επιλογές» λύσης ενημερώνει τον Γκουτέρες



Τις σκέψεις του για το μέλλον της Κύπρου θα μεταφέρει στον ΓΓ του ΟΗΕ κατά την συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη, δήλωσε σήμερα ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί κάνοντας αναφορά σε «δύο επιλογές» στην ομιλία του στην εκδήλωση για την έναρξη του νέου νομικού έτους που γίνεται κάθε χρόνο ενώπιον των «δικαστικών», «στρατιωτικών» αρχών και της τ/κ πολιτικής ηγεσίας στα κατεχόμενα.
 
Ο κ. Ακιντζί, που αναχωρεί για τις ΗΠΑ την Τρίτη το πρωί, ανέφερε ότι εδώ και δύο χρόνια προσπαθούσε εκ μέρους της τ/κ κοινότητας. «Για το ότι οι προσπάθειες για λύση έμειναν χωρίς αποτέλεσμα, δεν φταίμε εμείς. Γι’ αυτό υπογραμμίζω συνεχώς ότι στην ε/κ πλευρά υπάρχει ανάγκη για μια σοβαρή αλλαγή νοοτροπίας».
 
Ο Μουσταφά Ακιντζί επανέλαβε τη θέση του ότι με την ίδια μεθοδολογία θα έχεις παρόμοια αποτελέσματα γι’ αυτό ήρθε ο καιρός – όπως είπε – να γίνουν σκέψεις για διαφορετικές προσεγγίσεις. «Παρακολουθούμε με λύπη τα σχόλια της ε/κ πλευράς ότι στο Κραν Μοντανά ήταν εντός του πλαισίου που έθεσε εκεί ο ΓΓ του ΟΗΕ, αυτό είναι παραπλανητικό κυρίως για την δική τους κοινότητα. Θα έχουμε την ευκαιρία να τα συζητήσουμε και αυτά με τον ΓΓ. Αλλά κυρίως θα του μεταφέρουμε την προσδοκία μας για μια αντικειμενική και βασισμένη στις πραγματικότητες έκθεση».
 
Επανέλαβε επίσης ότι η προεκλογική περίοδος αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία αξιολόγησης για τους Ε/κ. «Εάν δεν μπορούν να αφομοιώσουν τον διαμοιρασμό (της εξουσίας) ισότιμα μαζί μας, ποια είναι η σχέση που θέλουν; Πρέπει επιτέλους να αποφασίσουν γι’ αυτό».
 
Σε κάθε περίπτωση, συνέχισε, είμαστε αναγκασμένοι να ζούμε σε αυτά τα εδάφη με ειρήνη και ευημερία, δεν μπορούμε να αλλάξουμε την γεωγραφία. «Ο τ/κ λαός δεν έχει πρόθεση να γίνει μειονότητα σε ένα ενιαίο ε/κ κράτος. Ούτε και επιθυμεί 

Σε αυτή την περίπτωση, ανέφερε ο Τ/κ ηγέτης, απομένουν δύο επιλογές: «μια δομή που θα βασίζεται στον διαμοιρασμό όπου θα ζούμε ισότιμα, ασφαλή και ελεύθερα χωρίς να καταδυναστεύει ο ένας τον άλλον, ή να δημιουργήσουμε και να νομιμοποιήσουμε τους όρους για να μπορούμε να ζούμε δίπλα δίπλα, κάτω από δύο διαφορετικές δομές».
 
Για εμπορία προσώπων, ΦΕΤΟ και άλλα ζητήματα

Ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε στην έκθεση για το εμπόριο προσώπων του 2017 του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ όπου υπάρχουν αρνητικές αναφορές για τα κατεχόμενα, όπου συνεχίζεται να διεξάγεται εμπόριο λευκής σαρκός αλλά και εμπόριο ανθρώπων χωρίς να λαμβάνονται επαρκή μέτρα αντιμετώπισής τους. Όλοι οι «θεσμοί» και οι αρμόδιες υπηρεσίες του «κράτους» μαζί με την κοινωνία θα πρέπει να ενεργοποιηθούν ώστε αυτό το πρόβλημα να εξαφανιστεί, πρόσθεσε λέγοντας ότι όπως αναφέρεται και στην έκθεση του αμερικανικού ΥΠΕΞ πρέπει να γίνουν άμεσα βήματα για την αναγκαία νομοθεσία αντιμετώπισης του ζητήματος. Δηλώνει δε ετοιμότητα να συνεργαστεί με την «νομική αρχή» και την «κυβέρνηση» για ό,τι χρειαστεί.
 
Ενώπιον των δικαστών, είπε, θέλησε να αναφερθεί προφορικά και στο θέμα των επικείμενων – σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο – συλλήψεων «αστυνομικών» και χωρίς να ονομάσει την οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν είπε ότι σε περιόδους που πολεμάς αυτούς που αποπειράθηκαν το πραξικόπημα στην Τουρκία στις 15 Ιουλίου 2016, είναι πολύ πιο σημαντικό να παραμείνει εντός του νόμου. «Είναι καθήκον όλων των θεσμών να μην επιτρέψουν οι σπέκουλες και οι αβάσιμες καταγγελίες να παραπλανήσουν την δικαιοσύνη».
 
Όσοι διεξάγουν την έρευνα αλλά και τα ΜΜΕ, συνέχισε, πρέπει να επαγρυπνούν απέναντι σε ενέργειες που καταδικάζουν και καταδικάζουν χωρίς δίκη. «Δεν πρέπει να στερηθεί ούτε ένα αθώο άτομο της ελευθερίας του και να αμαυρωθεί το μέλλον του. Η δικαιοσύνη είναι αναγκαία για όλους».
 
Ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε στην αύξηση των υποθέσεων ενώπιον της δικαιοσύνης, την έλλειψη προσωπικού στα «δικαστήρια», αλλά και τις υποθέσεις που οδηγούνται στη φυλακή άτομα που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους δυσκολίες, λέγοντας πως μεταξύ αυτών είναι και μικρομεσαίοι καταστηματάρχες και έμποροι.
 
Ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε τέλος ότι έχει περάσει δε ο καιρός που έπρεπε να αλλάξει το σύστημα διορισμού συμβούλων, που δημιουργεί πολλά προβλήματα και αντιδράσεις. Πρέπει επιτέλους να βασίζεται στις ικανότητες των ατόμων και να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός αντικειμενικού ελέγχου στην «δημόσιο διοίκηση», σημείωσε.
 
Στην τελετή, αναφέρεται στα κατεχόμενα, παρόντες ήταν ως φιλοξενούμενοι ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ο Πρόεδρος του 23ου νομικού τμήματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Συμβουλίου του Κράτους, ο Πρόεδρος του Διαιτητικού Δικαστηρίου και ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Δικαιοσύνης.

Στις 23 Σεπτεμβρίου η συνάντηση Ακιντζί-Γκουτέρες 

Το ερχόμενο Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου έχει ορισθεί η συνάντηση του Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, όπως γράφει ο τ/κ Τύπος της Κυριακής επικαλούμενος ανακοίνωση της «προεδρίας», ενώ σήμερα ανακοινώθηκε ότι ο κ. Ακιντζί θα αναχωρήσει αύριο στις 8 το πρωί από το παράνομο αεροδρόμιο Ερτζάν για την Νέα Υόρκη και θα προβεί σε δηλώσεις πριν την αναχώρησή του.
 
Το τελευταίο τριήμερο ο Τ/κ ηγέτης είχε συναντήσεις με τους Πρέσβεις της Αυστρίας, το Σάββατο και της Γερμανίας σήμερα.
 
Η «Χαβαντίς» της Κυριακής γράφει ότι ο κ. Ακιντζί θα έχει και άλλες επαφές στην Νέα Υόρκη μέχρι την συνάντησή του με τον ΓΓ, αλλά δεν αναφέρει ποιες θα είναι αυτές.
 
Στο μεταξύ, και φέτος χωριστά βρίσκεται ήδη στην Νέα Υόρκη ο «υπουργός Εξωτερικών», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του «Μπαϊράκ» ο κ. Ερτουγρούλογλου θα έχει επαφές στο περιθώριο της 72ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον για επαφές.
 
Κατά την παραμονή του στην Νέα Υόρκη ο «υπεξ» θα συμμετάσχει στην ετήσια συνάντηση συντονισμού των ΥΠΕΞ του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, όπου το ψευδοκράτος συμμετέχει με το καθεστώς του παρατηρητή. Θα συμμετάσχει επίσης και θα μιλήσει στο Συμβούλιο Υπουργών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας. Ως «υπουργός εξωτερικών», προστίθεται, θα έχει επαφές με ομολόγους του από τους δύο αυτούς οργανισμούς.
 
Στην Ουάσινγκτον θα έχει συναντήσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους και εκπροσώπους δεξαμενών σκέψης και αμερικανικών ΜΜΕ.