Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Ακιντζί: «Ατυχής» η ομιλία του Αναστασιάδη στην έδρα του ΟΗΕ



Ως ατυχή χαρακτήρισε την ομιλία του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί επικρίνοντας τον, επειδή δεν αποδέχεται, όπως είπε, την «πολιτική ισότητα».  

Είπε ακόμα ότι «δεν θέλουμε η παρούσα κατάσταση στην Κύπρο να πάει προς το χειρότερο», εκφράζοντας ετοιμότητα να συνεχίσουν χωρίς καθυστέρηση τις εργασίες στις Τεχνικές Επιτροπής και για τα θέματα στα οποία συμφώνησαν με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ως (Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης) ΜΟΕ, όπως η λειτουργία των κινητών τηλεφώνων και στις δύο πλευρές, η μόνιμη σύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος. 

Ο Μουσταφά Ακιντζί προέβη σε αξιολόγηση των επαφών του στη Νέα Υόρκη στους δημοσιογράφους που τον συνόδευσαν, υποστηρίζοντας ότι παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις του προέδρου Αναστασιάδη, η ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ήταν και πάλι εκτός του πλαισίου Γκουτέρες. «Μετά έρχεται και ισχυρίζεται μόνος του ότι ήταν εντός του πλαισίου. Αυτό βεβαίως δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα».

 

 Στο πλαίσιό του ο ΓΓ του ΟΗΕ έβαλε τις δικές τους σκέψεις θέλοντας να βοηθήσει στην εξεύρεση λύσης, συνέχισε ο κ. Ακιντζί λέγοντας ότι οι Ελληνοκύπριοι διαβάζουν αυτό το πλαίσιο όπως θέλουν, το καταλαβαίνουν όπως θέλουν και το διαστρεβλώνουν. «Γι’ αυτό στη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ βρήκαμε την ευκαιρία να τα συζητήσουμε όλα αυτά».

Μια διαδικασία που θα είναι ανοικτού τέλους και δεν θα επικεντρώνεται σε ένα αποτέλεσμα δεν ενδιαφέρει τους Τουρκοκύπριους, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης και αυτό «το είπαμε ξεκάθαρα στον ΓΓ. Το άκουσε με κατανόηση».
 
Κατά τον Μουσταφά Ακιντζί η ομιλία του Προέδρου Αναστασιάδη στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ήταν «ατυχής» λέγοντας πως ενώ μιλά για ομοσπονδία δεν αποδέχεται την πολιτική ισότητα, υπερασπίζεται την λήψη αποφάσεων με απλή πλειοψηφία στους θεσμούς, βρίσκει λάθος την πρόταση να υπάρχει μία θετική ψήφος από την τουρκοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία σε συγκεκριμένα συμβούλια ισχυριζόμενος  ότι δεν υπάρχει τέτοιο παράδειγμα αλλού.

Κάνει όμως ένα ακόμη μεγαλύτερο λάθος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, κατά τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, και υποστηρίζει ότι ακόμα και ως συνιστώσα πολιτεία οι Τουρκοκύπριοι θα είναι υπό τον έλεγχο μιας τρίτης χώρας, δηλαδή της Τουρκίας. «Δηλαδή ακόμα και μετά την ομοσπονδία δεν μπορεί να δει τους Τουρκοκύπριους ως μια οντότητα που μπορεί να αυτοδιοικείται και η τουρκοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία να έχει ίση θέση πολιτικά σε μια ομοσπονδία, φτάνοντας στο να θεωρεί ότι θα είναι υπό την επιρροή κάποιου. Αυτή η αντίληψη δεν είναι κάποιου που είναι έτοιμος για λύση. Δυστυχώς αυτό το είδαμε δεκάδες φορές».

 Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι επιθυμεί τη συνέχιση του ενδιαφέροντος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό και θα επαναξιολογήσουν μαζί του, μετά τις προεδρικές εκλογές, το πώς και με ποια μέθοδο θα μπορέσει ο Αντόνιο Γκουτέερες να είναι βοηθητικός για την συνέχιση της αναζήτησης λύσης, λέγοντας ότι όταν υπάρχει ένα πρόβλημα οι τρόποι αναζήτησης λύσης συνεχίζονται.