Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

23η πορεία μνήμης Ισαάκ – Σολωμού! «Τα οδοφράγματα θα γκρεμιστούν και οι τουρκικές σημαίες θα πέσουν»



23η πορεία μνήμης Ισαάκ – Σολωμού – Οι μοτοσικλετιστές δε ξεχνάνε – Μετά την πορεία θα διανυκτερεύσουν στο οδόφραγμα της Δερύνειας

Μία μέρα πριν από τη συμπλήρωση 23 χρόνων από την άνανδρη δολοφονία του τότε 24χρονου Τάσου Ισαάκ από τους Τούρκους, οι μοτοσικλετιστές δείχνουν ότι δε ξεχνάνε.

Με σύνθημα «Πατρίδα μας η ιστορία μας – Δεν την πουλάμε» πραγματοποιείται φέτος η 23η πορεία μνήμης Ισαάκ – Σολωμού, που διοργανώνεται από την «Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού».

Οι μοτοσικλετιστές θα συγκεντρωθούν ξανά σε όλες τις πόλεις και θα ανταμώσουν το Σάββατο 10 Αυγούστου στο κατοχικό οδόφραγμα της Δερύνειας. Θα συμμετάσχουν, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «σε ένα συναπάντημα με τις οικογένειες και κάθε πολίτη που επιθυμεί να αισθανθεί το δράμα αυτού του τόπου, να αισθανθεί τα γεγονότα εκείνου του Αυγούστου, σε μια εκδήλωση μνήμης που αρμόζει στους δύο λεβέντες της γης της Αμμοχώστου, με γνώμονα πάντα την ιστορική συνέχεια, την ταυτότητα και τη συνείδηση» του κυπριακού λαού».

Οι μοτοσικλετιστές «θα διανυκτερεύσουν στο οδόφραγμα της Δερύνειας, απέναντι από τη σκοτεινή και ταυτόχρονα ολόφωτη Αμμόχωστο, βαδίζοντες πάντα στον ίσιο δρόμο που μας πάει σε Μόρφου και Κερύνεια. Την Κυριακή 11 Αυγούστου θα προσκυνήσουν ξανά τα μνήματα των δύο παλληκαριών και θα υποσχεθούν ότι τα οδοφράγματα θα γκρεμιστούν και οι τουρκικές σημαίες θα πέσουν».

Σημεία συγκέντρωσης

Στην ανακοίνωση της η «Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού» αναφέρει ότι το Σάββατο 10 Αυγούστου οι μοτοσικλετιστές θα συγκεντρωθούν στις 16:15 το απόγευμα στο χώρο στάθμευσης του Παφιακού Σταδίου στην Πάφο, στις 17:30 το απόγευμα στη Δυτική κερκίδα του ΓΣΠ στη Λευκωσία, την ίδια ώρα στο χώρο στάθμευσης της βιομηχανικής περιοχής Αγίου Αθανασίου  στη Λεμεσό, στις 6 το απόγευμα στον κυκλικό κόμβο Ριζοελιάς (παρά την έξοδο Αβδελλερού) στη Λάρνακα και στις 18:30 στον κυκλικό κόμβο Αγίας Νάπας.

Πήγε να βοηθήσει και δολοφονήθηκε άνανδρα

Εννέα μέρες πριν από την ημέρα της άνανδρης δολοφονίας του νεαρού Τάσου περίπου 200 μοτοσυκλετιστές από 12 ευρωπαϊκές χώρες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Κυπριακής Ομοσπονδίας Μοτοσυκλετιστών και οργάνωσαν μοτοπορεία από το Βερολίνο -τελευταία διηρημένη πόλη της Ευρώπης, εξαιρουμένης της Λευκωσίας- ως την κατεχόμενη Κερύνεια, με αφορμή την 22η επέτειο από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

10 Αυγούστου οι μοτοσικλετιστές φθάνουν στο νησί και γίνονται ένα με τους ντόπιους. Λόγω όμως του τεταμένου κλίματος και έπειτα από διεθνής αλλά και εσωτερικές πιέσεις η Κυπριακή Ομοσπονδία Μοτοσυκλετιστών ακυρώνει μέρος της διαμαρτυρίας.

Η απόφαση όμως δε γίνεται από όλους δεκτή και έτσι μία ομάδα μοτοσικλετιστών αποφασίζει να συνεχίσει τη μοτοπορεία προς τα κατεχόμενα. Ένας από αυτούς ήταν και ο 24χρονος Τάσος Ισαάκ. Εκεί όμως τους περίμεναν τουλάχιστον 1.000 Τουρκοκύπριοι, ανάμεσά τους και πολλοί οπαδοί των «Γρίζων Λύκων», που είχαν καταφθάσει από την Τουρκία.

Η σύρραξη εντός της νεκρής ζώνης και η άγρια δολοφονία

Ελληνοκύπριοι διαδηλωτές από ένα αφύλακτο στρατιωτικό φυλάκιο εισήλθαν στη νεκρή ζώνη του ΟΗΕ, τη λεγόμενη «Πράσινη Γραμμή».

Το κακό δεν άργησε να γίνει…

Η κατάσταση ξέφυγε για τα καλά όταν γύρω στις 4 το απόγευμα μία ομάδα Τουρκοκυπρίων κατάφερε με τη σειρά της να εισέλθει εντός της νεκρής ζώνης.

Κρατώντας ρόπαλα και σιδερολοστούς επιτέθηκαν στους ελληνοκύπριους διαδηλωτές. Ένας Ελληνοκύπριο διαδηλωτής καταδιώχθηκε. Ο Τάσος Ισαάκ τον είδε και έτρεξε να τον βοηθήσει. Τη στιγμή του αλλτρουισμού κάποιοι άλλοι του έδειξαν το πιο απάνθρωπο κομμάτι της ζωής. Λυσσαλέοι και γεμάτοι μίσος Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι έπεσαν επάνω του και τον ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου. Παρόντες αστυνομικούς τους ψευδοκράτους και δύο ιρλανδοί αστυνομικοί, μέλη της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ (UNFICYP).

Ο Τάσος Ισαάκ άφησε την τελευταία του πνοή 95 μέτρα από τις ελεύθερες περιοχές και 32 από τις κατεχόμενες, σύμφωνα με την έκθεση του OHE. Από τη γενικευμένη συμπλοκή στη νεκρή ζώνη τραυματίστηκαν συνολικά 54 Ελληνοκύπριοι, 17 Τουρκοκύπριοι και 12 μέλη της ειρηνευτικής δύναμης