Τρίτη 16 Απριλίου 2024 -

Zάκερμπεργκ: Ναι στο Κογκρέσο, όχι στους Βρετανούς



Έτοιμος να καταθέσει ενώπιον του Κογκρέσου για την πολύκροτη υπόθεση της Cambridge Analytica και γενικότερα για την πολιτική προστασίας δεδομένων και ιδιωτικότητας του Facebook φέρεται να είναι ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, την ώρα που το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης δέχεται πυρά από παντού για παράτυπη χρήση δεδομένων των χρηστών του, αλλά και τη χρησιμοποίησή του ως μέσου πολιτικής επιρροής.

Ωστόσο ο Ζάκερμπεργκ αρνείται να καταθέσει ενώπιον του βρετανικού Κοινοβουλίου και σχεδιάζει να στείλει άλλο κορυφαίο στέλεχος της εταιρείας, τον διευθυντή ανάπτυξης προϊόντος, Κρις Κοξ, να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βρετανών βουλευτών.

Ο Ντάμιαν Κόλινς, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής, που εξετάζει την υπόθεση Cambridge Analytica και ειδικότερα την εμπλοκή της εταιρείας στην εκστρατεία υπέρ του Brexit, σχολίασε πως η άρνηση του Ζάκερμπεργκ προκαλεί κατάπληξη και κάλεσε τον ιδρυτή του Facebook «να το ξανασκεφτεί». «Έχουμε πολύ σημαντικά ερωτήματα, που αφορούν την έρευνά μας, αλλά και τις ανησυχίες των χρηστών. Τον παροτρύνω να το ξανασκεφτεί, εάν ενδιαφέρεται στο ελάχιστο για τους ανθρώπους, που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της εταιρείας του» είπε χαρακτηριστικά ο Κόλινς. 

Υπενθυμίζεται ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο ο κ. Ζάκερμπεργκ ζήτησε συγγνώμη με ολοσέλιδες καταχωρήσεις σε βρετανικές και αμερικανικές εταιρείες, παραδεχόμενος ότι η εταιρεία θα μπορούσε να έχει κάνει περισσότερα για να σταματήσει την εκμετάλλευση δεδομένων εκατομμυρίων χρηστών από την Cambridge Analytica.