Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 -

Υπόθεση Οσμάν Καβαλά:Η αντιπρόεδρος της γερμανικής βουλής ζητά Κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας..



Όλο και πρισσότερο, το τελευταίο διάστημα, η Άγκυρα οξύνει την αντιπαράθεση της με τη Δύση. Μόνο μια εβδομάδα μετά την επίσκεψη της καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ στην Κωνσταντινούπολη και παρά τις φιλοφρονήσεις που εκφράστηκαν δημόσια, οι γερμανοτουρκικές σχέσεις αντιμετωπίζουν νέα δοκιμασία. Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε το Σάββατο εντολή στον υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να κηρυχθούν «ανεπιθύμητα πρόσωπα» (personae non gratae) ο γερμανός πρέσβης και άλλοι εννέα ομόλογοι του, οι οποίοι ζήτησαν την αποφυλάκιση του Οσμάν Καβαλά.

Ο 64χρονος επιχειρηματίας, φιλάνθρωπος και ακτιβιστής είναι προφυλακισμένος από το 2017, κατηγορούμενος για χρηματοδότηση των διαδηλώσεων ενάντια στην καταστροφή του πάρκου Γκεζί το 2013 και για κατασκοπία σε σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016. Το 2019 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζήτησε την αποφυλάκιση του από την Άγκυρα, η οποία ωστόσο αδιαφορεί. Την δικαστική απόφαση επικαλέστηκαν οι πρεσβευτές των ΗΠΑ, της Γαλλίας, του Καναδά, της Φινλανδίας, της Δανίας, της Ολλανδίας, της Νορβηγίας, της Σουηδίας, της Νεοζηλανδίας όπως και της Γερμανίας για να ζητήσουν την απελευθέρωση του Οσμάν Καβαλά.

Αντιδράσεις των γερμανικών κομμάτων

Την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας ζήτησε η αντιπρόεδρος της γερμανικής βουλής Κλάουντια Ροτ. Σύμφωνα με την πολιτικό των Πρασίνων, «οι αδίστακτες ενέργειες του Ερντογάν ενάντια σε επικριτές του πραγματοποιούνται όλο και πιο ανεξέλεγκτα.» Η «αυταρχική του πορεία» θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με κυρώσεις και τη διακοπή της εξαγωγής όπλων στην Τουρκία. Σε μήνυμα του στο twitter ο αντιπρόεδρος της ΚΟ των Φιλελευθέρων Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ, δηλώνει πως «μια πιθανή απέλαση» των 10 πρεσβευτών από το «νατοϊκό σύμμαχο Τουρκία θα ήταν απερίσκεπτη, μη διπλωματική και θα αποδυνάμωνε τη συνοχή της συμμαχίας.» Ο Γκραφ Λάμπσντορφ αμφιβάλει, ότι o Ερντογάν θα επιθυμούσε μια τέτοια εξέλιξη. Σκληρή κριτική ασκεί ο απερχόμενος πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της γερμανικής βουλής, Ρόμπερτ Ρέτγκεν, στη Süddeutsche Zeitung. Ενώ κάνει λόγο για «κλιμάκωση στην εξωτερική πολιτική», ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός καταλογίζει στον τούρκο πρόεδρο, ότι «οδηγεί τη χώρα του περαιτέρω σε πλήρη απομάκρυνση από την Ευρώπη και τη Δύση.»

Μοναδικό κόμμα που δείχνει κατανόηση για τη τουρκική στάση, είναι το ακροδεξιό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Ο εκπρόσωπος της ΚΟ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Πετρ Μπύστρον, καταλογίζει στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών και την Κομισιόν παρεμβάσεις στα εσωτερικά της Τουρκίας. Αντί να επιλέξουν τη διπλωματική οδό για την αποφυλάκιση του Οσμάν Καβαλά οι δύο θεσμοί επιδόθηκαν σε «πολιτικό ακτιβισμό». Αποτέλεσμα είναι η επιδείνωση των σχέσεων με την Τουρκία κάτι που δεν είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας, εκτιμά ο βουλευτής του AfD.

Πηγή: DW