Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας στην Γερμανία- Πρόστιμο έως 150 ευρώ



Υποχρεωτική σε όλη τη χώρα γίνεται αυτή την εβδομάδα η χρήση προστατευτικής μάσκας για τους επιβάτες των μαζικών μέσων μεταφοράς και τους πελάτες των εμπορικών καταστημάτων, στο πλαίσιο της σταδιακής χαλάρωσης των περιορισμών για την πανδημία του κορονοϊού. Οι Γερμανοί ωστόσο φαίνεται να μην έχουν πειστεί για τον κίνδυνο να μολυνθούν από τον ιό στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Με πρώτη την Σαξονία, που επέβαλε την υποχρέωση χρήσης μάσκας στις 20 Απριλίου, και τελευταίο το Σλέσβιγκ-Χολστάιν, που θα εφαρμόσει το μέτρο από την ερχόμενη Τετάρτη, όλα τα κρατίδια της Γερμανίας υιοθετούν πλέον τη σύσταση της κεντρικής κυβέρνησης για τη χρήση προστασίας μύτης-στόματος. Σε επτά κρατίδια προβλέπονται μάλιστα ήδη και πρόστιμα για τους παραβάτες, ενώ κατά την τηλεδιάσκεψη της Καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων την Πέμπτη αναμένεται τα πρόστιμα να εισαχθούν σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Ενδεικτικά, στην Βαυαρία το πρόστιμο για την μη χρήση μάσκας στο λεωφορείο ή στο μετρό ανέρχεται σε 150 ευρώ, ενώ μπορεί να φθάσει και τις 5.000 ευρώ, για τους καταστηματάρχες οι οποίοι δεν φροντίζουν ώστε το προσωπικό τους να φέρει την ενδεδειγμένη προστασία. Την ίδια ώρα το Βερολίνο επιβάλλει την χρήση μάσκας μόνο στα μέσα μεταφοράς και περιορίζεται ακόμη σε προειδοποιητικές παρατηρήσεις, χωρίς πρόστιμα.